Diari La Veu del País Valencià
Carrícola, capital de l’ecologisme valencià
RedactaVeu / Carrícola

En poc més d’un mes, Carrícola (La Vall d’Albaida) tornarà a convertir-se en la capital de l’ecologisme valencià. El 20 i el 21 de setembre, esta xicoteta localitat, que va resistir l’envit de la rajola i l’especulació urbanística, albergarà per quart any consecutiu l’Aplec Ecologista del País Valencià. Enguany aquesta cita, que promouen la Coordinadora Ecologista de la Vall d’Albaida (CEVA) i la Colla Ecologista l’Arrel d’Ontinyent, comptarà amb la presència de José T. Esquinas, membre durant 30 anys de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), Tom Kucharz, coordinador de l’àrea d’Agroecologia i Sobirania Alimentària d’Ecologistas en Acción, i Vicent Torres, expert en mobilitat sostenible i professor de la Universitat Politècnica de València (UPV).

José T. Esquinas, Doctor Enginyer Agrònom per la Universitat Politècnica de Madrid i Màster en Horticultura i Doctor en Genètica per la Universitat de Califòrnia (EUA), oferirà una xerrada sobre la biodiversitat agrícola com a base per a la seguretat alimentària mundial. Durant la seua intervenció Esquinas, que com a membre de la FAO ha viatjat per més de 100 països i ha promogut i coordinat la negociació de nombrosos acords i codis de conducta internacionals, com per exemple el Tractat Internacional sobre Recursos Genètics, compartirà amb els assistents a l’Aplec la seua experiència en temes cabdals com els recursos genètics, la biodiversitat agrícola, la cooperació internacional i l’ètica per a l’agricultura i l‘alimentació.

Per la seua part, l’activista, periodista i investigador social Tom Kucharz, membre de la Secretaria Confederal i coordinador de l’àrea d’Agroecologia i Sobirania Alimentària d’Ecologistas en Acción, centrarà la seua ponència en els impactes socials i ambientals del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica (TTIP). El tercer conferenciant de l’Aplec, el valencià Vicent Torres, desmuntarà el mite del Corredor Mediterrani i d’altres infraestructures que diuen necessàries, des de la sempre acurada òptica d’aquest expert en mobilitat sostenible, Doctor en Economia i professor d’Urbanisme de la UPV.

A més a més de les tres ponències, l’Aplec tornarà a comptar enguany amb diferents taules redones acompanyades d’experts en cada temàtica analitzada, que de manera transversal o directa afecten el nostre territori, el nostre entorn i, en definitiva, l’espai que ens dóna el suport per a la vida. Concretament, en aquesta quarta edició de l’Aplec aquests debats se centraran en les prospeccions petrolíferes al Golf de València, les fórmules d’acció davant de les agressions mediambientals i la gestió dels residus urbans. També, com en les edicions anteriors, amb motiu de l’Aplec es programaran al Centre d’Educació Ambiental L’Ametla de Palla i altres racons de Carrícola tot tipus d’activitats vinculades amb l’ecologia, com per exemple tallers infantils, un mercat agroecològic, teatre, una fira d’associacions i entitats, actuacions musicals i moltes més sorpreses.

En esta quarta edició, l’Aplec compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Carrícola i d’Acció Ecologista-Agró, La Carrasca-Ecologistas en Acción, Avinença, ATTAC-País Valencià, Llavors d’Ací, EINES, Plataforma per la Sobirania Alimentària del PV, Vilaweb, Ontinyent en Bici, La Ribera en Bici, Caixa Ontinyent, Marfull i Greenpeace. Així que ja saps, si tens ganes d’aprendre i de passar-t’ho bé, t’esperem a Carrícola. Però, recorda que per a participar t’has d’inscriure a la pàgina web de l’Aplec ja que l’aforament és limitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa