Diari La Veu del País Valencià
La Llotja de la Seda de València, en greu perill
RedactaVeu / València

Habilitació de tot l’entorn monumental. Prohibició d’activitats sorolloses i eliminació de tots els elements impropis en l’espai visual immediat. Creació d’una Zona acotada, delimitada en un mínim de 200 m on les activitats comercials i ambient residencial mantinguen la seua autenticitat. Creació d’un Centre d’Interpretació amb un vertader Pla Director i Arquitecte Conservador. Enriquiment, creació d’un parc arqueològic que incloga els espais amb voltes i el subsòl, recuperació de la Llotja de l’Oli, la Llotja dels Mercaders, Comerç dels grans, la taula de canvi, el Consolat del Mar, interacció amb el Palau de l’Art Major de la Seda. I extensió i difusió del significat i els valors pels quals, el 5 de desembre de 1996, la Llotja de la Seda de València, declarada Patrimoni de la Humanitat per UNESCO.

Aquestes són les sis mesures que Podem Patrimoni Valencià demana per a la Llotja de València en aplicació de la Llei 16/85 del Patrimoni Històric Espanyol, idèntica en l’essencial, a la Llei 4/98 del Patrimoni cultural valencià i en perfecta harmonia amb les línies directrius per a l’execució del Conveni amb la UNESCO, segons ha informat en un comunicat.

En la nota, Podem denuncia que Rita Barberà, “com a dèspota, solament aplica les Lleis 7/04 i 5/07, que són inconstitucionals, en modificar la Llei 4/98 del Patrimoni cultural valencià, rebaixant la protecció establida en la Llei 16/85 del Patrimoni Històric espanyol. I, en contra de la UNESCO i contra el Pla Director que ella mateixa ha contractat i amaga”.

A més sosté que aquest Pla Director “destrueix, degrada i desvirtua La Llotja i el seu entorn”, al temps que recorda que la primera intervenció va ser “eliminar el paviment medieval del carrer Pere Compte quan el Jutjat va obligar a la conservació de les lloses, amonestant els arquitectes municipals.

En aquesta mateixa línea, Podem denuncia que l’Ajuntament de València va atorgar, en aquest espai protegit, llicència d’ocupació per a cadires i taules “enfront d’una de les portes del Monument, essent el seu propietari Joaquín Lara, adscrit a la direcció de Patrimoni de Consuelo Ciscar”.

Açò, “malgrat les denúncies dels veïns i de les Comunitats de Propietaris, i de les indicacions de la Fiscalia General de l’Estat, transforma l’entorn monumental en un circ hosteler que degrada per complet el seu significat. I, el seu entorn immediat en un parc temàtic d’oci. Desapareixen els comerços tradicionals i molts veïns davant la bullícia abandonen els seus habitatges”.

10.000 vehicles i aparcament de motos enfront

Altra denúncia que Podem posa de manifest en la nota és que “deu mil vehicles passen diàriament per la Llotja, impedeixen la seua visió, deterioren els carrers i pertorben la seua contemplació. A més del perill que representen per als grups escolars i turistes. Lluny d’eliminar el trànsit, ha creat un aparcament de motos enfront del Monument”.

Per si tot açò fóra poc, Podem Patrimoni Valencià recorda que “augmenta la degradació mantenint en ruïna, durant dues dècades al costat de la Llotja, dues finques (propietat de l’Ajuntament-AUMSA) en la Plaça del Collado escaira cantó amb Pere Compte” i que Rita Barberà “segueix col•locant focus, escomeses, cartells i elements impropis en el mateix Monument”.

“I, per si no fóra bastant, Rita Barberà humilia tots els valencians i turistes que ens visiten, tanca la porta principal i obliga, a entrar per la porta posterior, de servei”, i converteix així “la porta d’accés en un pícnic per als turistes d’entrepà i ‘botelló’. Les justificacions d’aquesta il•legalitat, que amés ha costat 200.000 euros, són infames”, conclou la nota de Podem Patrimoni València.

Comparteix

Icona de pantalla completa