Diari La Veu del País Valencià
Més mostres d’ignorància del PP sobre la llengua: Santamaría i Rus

Europa Press / Xàtiva.

El conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, ha assegurat aquest dimecres que la’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) “mai va haver de deixar de ser una acadèmia de la llengua valenciana que defensara a ultrança la nostra llengua com a principal senyal d’identitat del poble valencià” i ha demanat a la institució que “reflexione” per a tornar a ser “una font de consens sense contribuir a un conflicte que no desitgem”.

Santamaría s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans durant la seua visita a la Fira d’Agost de Xàtiva (la Costera), acompanyat pel president de la Diputació de València i alcalde de la localitat, Alfonso Rus, en ser preguntat per què l’AVL no ha corregit sis mesos després la definició de ‘valencià’ en el Diccionari Normatiu Valencià, després de la petició formulada pel Consell.

L’obra de l’AVL diu que el valencià és la ‘Llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, les Illes Balears, el departament francés dels Pirineus Orientals, el Principat d’Andorra, la franja oriental d’Aragó i la ciutat sarda de l’L’Alguer, llocs on rep el nom de català’.

Luis Santamaría ha afegit que aquesta situació arriba en un context en el qual segueix obert “un procés de ruptura del model constitucional a nivell nacional que hauria de portar-nos a tots a ser molt prudents i del que els valencians ens sentim molt allunyats”, en al·lusió al procés sobiranista català.

Pel que es refereix a la definició de l’AVL, el conseller considera “contradictori que institucions que tenen rang estatutari com l’AVL s’allunyen de la funció que la norma bàsica del nostre autogovern li atribueix: la de vetlar per la nostra llengua i defensar la seua identitat”, ha recalcat.

‘Font de consens’

Segons Santamaría, l’AVL “hauria de reflexionar i tornar a ser el que mai va haver de deixar de ser, una font de consens sense contribuir a un conflicte que els valencians no desitgem i del qua el Govern de la Generalitat no formarà part”.

En aquesta línia, ha declarat que “no hi ha ningú menys interessat a obrir velles batalles que el Consell, però l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha de complir amb el mandat que l’Estatut d’*Autonomia li encomana, que és protegir la llengua valenciana”. Així, ha agregat que l’AVL “hauria de continuar en la senda que va justificar la seua creació i la seua raó de ser: una acadèmia de la llengua valenciana”.

“Seria preferible que l’AVL es constituïra i començara a treballar com una AVL d’una vegada per sempre”, ha remarcat el conseller, qui opina que aquesta institució estatutària “ha de reflexionar sobre l’actitud que està tenint”. Pel que fa a les demandes del Consell, Santamaría ha dit que el Govern valencià “ha d’adoptar les resolucions que en legítima defensa de la llengua valenciana té atribuïdes”.

‘Creuar el Rubicó’

El conseller ha lamentat que “som molts els que confiàvem que aquesta institució servira per a posar fi a un conflicte històric que amb la creació de l’AVL volíem bandejar i no alimentar, però en aquests moments la institució sembla haver abandonat eixa posició de superació d’un conflicte per a creuar el Rubicó que separa la defensa de la singularitat del valencià, d’un procés d’integració lingüística i cultural que no és compartit ni està emparat per la majoria de la societat valenciana”.

D’altra banda, el titular de Governació i Justícia ha assenyalat que els valencians “necessitem creure en el nostre autogovern” i que “si volem que des de Madrid s’atenguen reivindicacions històriques com un finançament just i si volem ocupar un lloc destacat que, per dret propi ens correspon, hem de creure en la nostra identitat”.

A continuació del conseller, el president de la Diputació de València, del PP provincial i alcalde de la localitat, Alfonso Rus, ha preguntat si a Catalunya “es permetria alguna vegada que es diguera ‘la llengua valenciana i castellana'”.

“Allí –a Catalunya– diuen que és tot el mateix” i proposen la denominació de ‘Països Catalans’ però “per què no diuen Països Valencians? Potser nosaltres ens adherim”, ha comentat Rus, qui, en relació a aquesta qüestió, ha advertit que “tots els partits d’esquerres comencen a divagar” sobre aquest assumpte. Però és “mentida” i “si ells governen serem algun dia Països Catalans i açò cal dir-ho ben alt i clar”, ha apuntat.

“A qui no li agrade, que no li agrade” i “tot el que és EU, Compromís i el PSPV no han tingut mai la categoria ni els collons de dir ‘mosatros som *valencians’ (nosaltres som valencians). Diuen que si és el mateix, o no és el mateix”, però la posició “cal aclarir-la”, ha afegit Rus, qui critica que l’AVL “juga a dues bandes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa