Diari La Veu del País Valencià
Aquesta tardor ‘toca’ gota freda
EP / Alacant

Jorge Olcina ha alertat que el mar “està molt calent ja des de finals de juliol”. De fet, enfront de la costa de la demarcació d’Alacant, la temperatura arriba als 27 graus centígrads, mentre que l’aigua està a 26 graus en el sector marítim entre Alacant, València i les Illes Balears, tal com ha precisat el responsable de l’observatori climatològic de la UA.

“Ara queda que es donen les circumstàncies atmosfèriques propícies, és a dir, que s’instal·le aire fred en les capes altes atmosfèriques perquè es puga desencadenar una bona situació de pluges abundants”, ha dit Olcina, qui ha assenyalat que “els pronòstics no donen aquest tipus de situació per a les pròximes dues setmanes”, de manera que “caldrà esperar a veure com evoluciona la situació meteorològica al setembre i octubre”.

L’última gota freda amb pluges “importants” en la demarcació d’Alacant va ser la que es va registrar en 2007 en la Marina Alta, segons ha recordat Olcina. “Van caure en alguns punts d’eixa comarca més de 400 litres per metre quadrat en un parell de dies. Va ser la que es va emportar per davant el pont de Beniarbeig per la crescuda del riu Girona”, ha recordat el director del Laboratori de Climatologia de la UA.

En la ciutat d’Alacant, l’última gran inundació va tenir lloc al setembre de 1997, quan es van registrar 270 litres per metre quadrat en 24 hores. Com a conseqüència d’aquestes fortes precipitacions van morir quatre persones.

Parc inundable d’Alacant

Davant la possibilitat d’unes pluges torrencials, l’Ajuntament d’Alacant ultima per a la pròxima tardor l’obertura d’un parc inundable en la platja de Sant Joan, segons han confirmat a Europa Press fonts d’Aigües d’Alacant, companyia executora del projecte.

El parc, amb capacitat per a albergar 45.000 metres cúbics, estarà situat en l’avinguda Pintor Pérez Gil –en la platja de Sant Joan–, i servirà per a desviar l’aigua que en forma de pluges torrencials i evitar així inundacions en habitatges.

Sobre aquest aspecte, Jorge Olcina ha recordat que, després de la gota freda de 1997, es van escometre a Alacant les obres antiriuades, per la qual cosa, “en teoria la ciutat està preparada per a suportar pluges d’eixa quantia en 24 hores”. “Una altra qüestió és que es registraren pluges fins i tot superiors i llavors caldria comprovar l’efectivitat de les obres”, ha recalcat Olcina, qui ha sostingut que “sens dubte, en alguns punts de la ciutat hi hauria problemes de negaments d’aigua”.

Jorge Olcina ha afirmat que davant una situació de gota freda “el problema és que els cultius no poden absorbir tanta pluja i poden aparèixer problemes de plagues per excés d’humitat, per exemple en els cítrics o en el raïm de taula”. A més, Olcina ha afirmat que “les pluges torrencials solen causar destrosses en els camps i erosió en els bancals a causa que circula l’aigua amb molta força sobre ells i s’emporta el que es troba per davant”.

No obstant açò, el climatòleg ha subratllat que “donades les condicions de sequera tan fortes actuals, qualsevol pluja serà molt ben rebuda pels agricultors”.

En aquest sentit, el president d’Asaja Joves Agricultors d’Alacant, Eladio Aniorte, ha asseverat, en declaracions a Europa Press, que “no sabem què és pitjor”, en referència a la possibilitat que es produïsca el fenomen de la gota freda i al panorama “desolador” del camp del sud a causa de l’absència de precipitacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa