Diari La Veu del País Valencià
La XVI Assemblea d’Història de la Ribera serà a Albalat
RedactaVeu / Albalat de la Ribera

Com és habitual, les sessions acadèmiques d’aquest encontre comarcal d’historiadors i estudiosos, s’estructuraran al voltant de dues seccions: una miscel·lània i una altra monogràfica.

El tema de la secció monogràfica serà la sanitat a la Ribera del Xúquer. A grans trets, els aspectes a tractar i que formarien part serien: sanitat pública, assistència hospitalària, professionals de la sanitat (metges, infermeres…), higiene i salubritat públiques, polítiques sanitàries, manescals i salut dels animals, infraestructures sanitàries (hospitals, ambulatoris, primers auxilis, urgències), medicina alternativa (curanderos).

Tot això en un gran arc temporal que aniria del segle XIII al XXI. Des de la baixa edat mitjana estan ja documentats els hospitals municipals (a Alzira, a Sueca…), la contractació de metges per part dels ajuntaments, l’existència de cirurgians (dits també ʹbarbersʹ, i que s’encarregaven fonamentalment d’extraure queixals), i també hi ha referències a persones que practicaven una medicina popular (curanderos, remeis naturals).

Un altre aspecte és el de les principals malalties, especialment aquelles que assoliren la condició d’epidèmies, des de la pesta al còlera. La sessió monogràfica aspira a tractar tots aquests temes (sanitat, medicina, malalties) des d’una àmplia perspectiva històrica, i discutir també sobre els problemes que se li plantegen actualment a la comarca de la Ribera en aquest camp i les polítiques que s’hi podrien implementar.

Com en anteriors ocasions, en la XVI AHR en la secció miscel·lània es tractaran aspectes sobre Fonts i Metodologia, Arqueologia, Prehistòria, Història Antiga, Història Medieval, Història Moderna, Història Contemporània, Història de l’Art, Geografia,…

Comparteix

Icona de pantalla completa