Diari La Veu del País Valencià
Educació retalla un 80% les ajudes a les Confederacions d’AMPA
RedactaVeu / València

La Conselleria d’Educació va publicar la resolució de les ajudes a les AMPA, Federacions i Confederacions 2014 el passat dijous 21 d’agost a la web oficial.

Després d’estudiar les assignacions des de la Confederació Gonzalo anaya hem fet l’estudi compartiu de la retallada dràstica de les ajudes entre 2009 i 2014 que ve patint el sector de les Confederacions i Federacions d’AMPA.

Des de 2009 fins a l’actualitat, la Conselleria d’Educació ha retallat un 79,56% les ajudes a la Confederació Gonzalo Anaya -integrada per FAPA-València, FAPA Castelló Penyagolosa i FAPA Enric Valor Alacant-.

Amb aquestes ajudes Confederació i Federacions programen i sufraguen les activitats formatives a les AMPA, contribueixen a finançar despeses de representació de les juntes directives i de funcionament de les organitzacions. “Ens trobem al límit econòmic. Des de fa anys, les organitzacions estem en una fase continua de reajustament i reducció de despeses per poder mantenir l’activitat d’informació, formació i assessorament a les AMPA però hem arribat a una situació econòmica extrema”, ha valorat Eva Grimaltos, en qualitat de Vicepresidenta Primera de la Confederació Gonzalo Anaya. Per això, sol·licitem a la Generalitat Valenciana que s’òbriga un procés de negociació per ampliar les ajudes després d’una dècada de retallades dràstiques al sector de les AMPA.

Amb motiu de la crisi, l’Administració Valenciana va emprendre una retallada progressiva al 2010. Així, la Confederació que al 2009 va rebre 268.177,37 euros, aquest exercici rebrà 54.810,01 euros; una retallada d’un 79,56% que castiga especialment i deixa al límit a la Confederació Gonzalo Anaya i a les federacions que la integren.

Totes les federacions han tingut retallades però, has estat FAPA-València la que ha rebut la major retallada en l’ultima dècada. Amb una reducció d’un 73%, FAPA-València ha passat de rebre, al 2009, 68.150,23 euros, a obtenir en la resolució de les ajudes de 2014 publicada ahir, 18.072,88 euros, una diferència de 50.077 euros.

També FAPA Penyagolosa Castelló ha deixat de percebre el 49,3% des de 2009 fins a l’actualitat al passar de rebre 34.007 euros (2009) a percebre 17.254 euros. Un any més, la FAPA Enric Valor d’Alacant s’ ha quedat fora de la convocatòria d’ ajudes per d’injust criteri de representativitat del 30% de les AMPA de la província que la deixa fora històricament tot i haver assolit les 155 AMPA al 2014.

Greuges comparatius entre el sector públic i privat

Des de la Confederació Gonzalo Anaya ha denunciat que la convocatòria de les ajudes perjudica especialment a les Confederacions i federacions de l’escola pública perquè parteix d’una distribució de la dotació econòmica entre sector públic i privat que beneficia clarament a les federacions de les AMPA catòliques I per a les quals la retallada progressiva no ha superat el 55% mentre que les de la pública han tocat sostre amb el 73,4 % de reducció de l’ajuda a FAPA-València.

Amb la resolució de les ajudes publicada ahir, la Confederació Gonzalo Anaya i les seues federacions continuen el camí per la supervivència.

Eva Grimaltos ha manifestat que “les nostres FAPA es varen fundar a l’any 1976 i 1977 en plena transició cap a la democràcia, per lluitar pels drets dels fills i filles de tots i totes a una educació pública i de qualitat” i ha afegit que “farem front a les adversitats i a continuar treballant perquè les nostres organitzacions són necessàries en aquesta nova transició cap a uns temps que protegisquen l’escola pública, universal i laica i la seua comunitat educativa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa