Diari La Veu del País Valencià
Valencià prenormatiu al llibre de festes d’Albuixech: ‘Chiquets i Chiquetes’

RedactaVeu / Albuixech.

El llibret de festes d’enguany ha obert la polèmica a Albuixech. Entre els articles que hi conté, figura un Saluda dels “Chiquets i chiquetes de San Vicent” (sic) amb els actes organitzats per aquests festers escrit en un valencià prenormatiu i arbitrari.

Com a responsable del llibret de festes, “l’Ajuntament havia d’haver impedit que apareguera un escrit amb aquest ús malintencionat de la llengua, ja que, a més, ha comptat amb una persona becària encarregada de la correcció lingüística, que havia fet el seu treball, però que des de l’alcaldia no s’ha volgut tenir en compte”, han declarat fonts de Compromís per Albuixech.

Una vegada assabentats de l’edició del llibret de festes 2014, una representació de Compromís per Albuixech va traslladar a l’alcalde (PSOE) els acords presos pel col·lectiu, que consistien a publicar, en primer lloc, una mena de “Fe d’errates” amb el Saluda corregit i el text següent: “Des de l’Ajuntament, volem demanar disculpes al poble d’Albuixech perquè s’ha publicat un article escrit en un valencià prenormatiu que mai no hauria d’haver-se publicat. De la mateixa manera que des de l’Ajuntament d’Albuixech, i des de l’equip de Govern, mai no permetrem que isca de l’Ajuntament cap escrit que vulnere les normes de convivència, tampoc no permetrem mai que isca un escrit que contravinga la normativa lingüística vigent, perquè la llengua dels valencians és una de les senyes d’identitat que ens identifica com a poble”. I, en segon lloc, exigir la dimissió del regidor de Festes, com a responsable del disbarat comès.

Dissabte, 9 d’agost, va tenir lloc la reunió al consistori albuixequer entre els representants de Compromís, d’una banda, i l’alcalde i el regidor de Festes, de l’altra, en la qual aquests últims van acceptar afegir un full (com s’ha fet amb la publicitat d’algunes empreses del polígon) amb la disculpa i el Saluda dels festers de Sant Vicent escrit en un valencià normatiu. “Quina va ser la sorpresa?, han manifestat les mateixes fonts, quan dos dies després l’alcalde se’n desdeia del compromís assumit i afirmava que no es publicaria cap escrit de disculpa, i mostrava així la seua falta de paraula.” Amb aquesta actitud, l’Ajuntament d’Albuixech ha donat pàbul al secessionisme lingüístic i a reobrir una guerra lingüística fictícia que només interessa els enemics del valencià.

Des de Compromís per Albuixech ha transcendit que, només acaben les festes populars i patronals, hi haurà una assemblea del col·lectiu on s’analitzarà la situació creada i es valorarà la possibilitat de trencar el pacte de govern, ja que l’Ajuntament d’Albuixech és governat per una coalició del PSOE i Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa