Diari La Veu del País Valencià
Tomatina 2014, els carrers de Bunyol es vestiran dimecres de roig
Europa Press / Bunyol

Segons ha explicat el regidor de Participació Ciutadana del consistori, Rafael Pérez, entre les 11 a les 12 hores d’aquest dimecres sis camions recorreran el municipi aportant la “munició” necessària als assistents a aquesta ‘guerra de vegetals’ que va començar al 1945.

Enguany s’han posat a la venda 17.000 entrades individuals a un preu de 10 euros, ja esgotades, a més de les 5.000 passades gratuïtes reservades a ciutadans de Bunyol. Així, 22.000 persones formaran part de la batalla, una xifra que se situa lluny de les 50.000 que van arribar a concentrar-se al 2012.

Després de l’experiència pilot de l’any passat, Rafael Pérez ha assenyalat que reduir l’aforament ha sigut com passar “de la nit al dia”, atès que encara que mai hi ha hagut que lamentar cap incident rellevant, donada la gran afluència d’anys anteriors va ser més “una qüestió de sort”. Ara, controlat l’aforament, es garanteix una major seguretat dels participants, ha defensat.

Australians, britànics i japonesos

Els australians, amb el 12,40% del total de les entrades, encapçalen la llista d’assistents, seguits de britànics (11,79%) i japonesos (10,17%). Per darrere estan EUA (7,64%), Estat espanyol (6,50%), Índia (5,70%), Holanda (4,85%), Alemanya (3,67%) i Canadà (3,47%).

Respecte a la denúncia interposada contra una web no autoritzada que venia entrades a la festa, el regidor ha assegurat que està tancada i que els afectats, uns 400, ja han interposat la corresponent queixa contra els seus responsables.

Recomanacions

Com cada any, l’organització recomana a tots els participants que tinguen molta cura i precaució quan s’acosten els camions per a evitar accidents, ja que els carrers són estrets. A més, està prohibit introduir botelles o articles durs al recinte i tampoc es pot trencar ni llançar samarretes. També aconsella utilitzar ulleres de nadar per a evitar que l’àcid de la tomaca perjudique els ulls i portar sabatilles tancades i no xancles.

Aquesta peculiar batalla té les seues pròpies regles, com el fet de rebregar les tomaques abans de llançar-les, deixar de llançar tomaques quan esclate la carcassa a les 12.00 hores i seguir sempre les indicacions del personal de seguretat.

Enguany la Tomatina comptarà amb un ampli dispositiu de seguretat format per aproximadament 190 membres de protecció civil, 35 policies locals, a més dels efectius desplegats per la Guàrdia Civil, el nombre de la qual no ha sigut precisat però suposarà, en tot cas, un increment respecte l’any passat.

Uns 80 mitjans de comunicació de tot el món ja han sol·licitat l’acreditació per a cobrir la Tomatina, entre ells la BBC britànica, que gravarà un programa especial, o el New York Times nord-americà.

Així mateix, una productora ha sol·licitat permís per a gravar una escena d’una “potent pel·lícula” de Hollywood, la qual cosa contribuirà a difondre aquesta ‘guerra de tomaca’ mundialment.

Com a novetat, l’organització ha inclòs enguany ‘La Tomatina Sound festival’, dos macroconcerts, un la nit del 26 d’agost en la qual els assistents podran gaudir de la música tecno del moment amb grups com Space Elephants, i un altre més pop amb Pignoise i Los Secretos la nit del 27.

L’aforament que han previst per a cada nit és de 6.000 persones, amb un cost per entrada de 15 euros, que podrà comprar-se el mateix dia als voltants del recinte de la festa.

Comparteix

Icona de pantalla completa