Diari La Veu del País Valencià
El PP lleva importància a l’informe de l’ONU sobre les víctimes del franquisme

Daniel Ayllón.

Des del PNB fins a l’Esquerra Plural, passant per UPyD, Amaiur, CiU o PSOE. Tota l’oposició ha exigit aquest dimarts al Govern la seua compareixença en el Congrés dels Diputats per a respondre al demolidor informe que va presentar el 2 de juliol l’ONU sobre les víctimes del franquisme. Aquest inclou una llarga llista de recomanacions per al Govern i la petició que, en un termini de 90 dies, “presente un cronograma en el qual s’indiquen les mesures que es duran a terme” per a implementar les seues peticions i assistir les víctimes de la dictadura.

No obstant açò, el diputat del PP Pedro Ramón Gómez de la Serna s’ha mostrat contrari a la compareixença al·legant que el Govern “encara” té un mes per a atendre a Nacions Unides. Sobre l’informe, ha tractat de llevar-li importància perquè no està publicat en la web de l’ONU amb categoria de “definitiu”. Així, el Govern segueix dilatant en el temps una qüestió que manté paralitzada des que Mariano Rajoy va arribar a la Moncloa, al novembre de 2011. En els últims tres anys, s’han bloquejat totes les ajudes i suport a les víctimes per a la recuperació de cossos.

“Només queda un mes. Què van a fer?”, ha etzibat el diputat del PSOE Juan Moscoso, que ha recordat que l’ONU també exigeix un pla nacional de cerca de desapareguts. A l’Estat espanyol és el “únic país” en el qual apareixen restes amb un tret en el clatell i no s’exigeix la presència d’un jutge per a alçar el cadàver, ha recordat Moscoso abans d’assenyalar que l’Estat espanyol està “obligat” a cercar els desapareguts, pels acords internacionals que ha signat.

El grup més insistent en els últims anys en qüestions de Memòria Històrica en el Congrés ha sigut l’Esquerra Plural. El seu portaveu en la Diputació Permanent Gaspar Llamazares ha sol·licitat també la compareixença del Fiscal General de l’Estat al·legant, a més, que mesures de la Llei de Memòria Històrica com la retirada dels símbols franquistes estan essent incomplides. “La veritat que està en els llibres d’Història no és la mateixa que la institucional, on ressonen més els ressons del franquisme”, ha emfatitzat, abans de recordar que Nacions Unides ha mostrat la seua sorpresa perquè el PP haja paralitzat les iniciatives de governs anteriors. Des que Rajoy és president, no hi ha hagut “ni actualització de mapes de fosses, ni protocols…”

Aquest estiu, “ens hem indignat davant els crims contra la humanitat de Gaza, ens hem emocionat amb els xiquets oposats a Argentina, però en el nostre país no s’ha fet res més que un homenatge a la legió Còndor”, ha recordat Llamazares.

“No esperem cent anys a superar una Guerra Civil, com EUA”, ha respost Gómez de la Serna, que ha aprofitat per a retraure a l’oposició que “la utilització de la Guerra no ens pot aportar un plus identitari”.

L’informe de l’ONU recorda que l’Estat espanyol està “obligat” pel dret internacional i la Declaració sobre protecció de totes les persones contra les desaparicions forçades a “assumir la seua responsabilitat” i elaborar “una política d’Estat comprensiva, coherent i permanent”.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa