Diari La Veu del País Valencià
Risc d’inundacions a Benlloch pel disseny de l’Aeroport de Castelló
RedactaVeu / Europa Press / Benlloch

Ribes s’ha pronunciat d’aquesta manera en una carta oberta a la Conselleria de Governació i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) que ha publicat en la web de l’Ajuntament, després de rebre aquest dimarts fax de la Conselleria, que l’advertia de les mesures que havia d’adoptar.

En aquest sentit, el primer edil responsabilitza d’aquesta possible inundació la Generalitat i lamenta la “inacció” de la CHJ.

Amb motiu del missatge rebut per part de Governació, el primer edil recorda que la majoria de les aigües de l’aeroport que abans es distribuïen per diferents canals naturals, ara desemboquen al mateix barranc del terme municipal.

A més, lamenta que “gran part” de les canalitzacions artificials de l’aeroport estan en un “estat lamentable” i han provocat “rebliment” de jaços i pedres caigudes, en períodes d’escassetat de precipitacions, per la qual cosa s’espera que “el problema s’incremente” amb majors cabals i resulte “perillós”.

L’alcalde critica que el barranc que creua la localitat, que està sota la competència de la CHJ, “està en un estat lamentable”.

CARTA OBERTA A LA CONSELLERIA DE GOVERNACIÓ I A LA CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DEL XÚQUER

Ahir aquest Ajuntament va rebre un Fax de la Conselleria de Governació en què gosava advertir l’Ajuntament de Benlloch de les mesures que havia de prendre per tal de pervindre les previsibles pluges de la tardor.

Cap recordar que:

La immensa majoria de les aigües de l’aeroport, que abans quedaven distribuïdes per diferents canals naturals, ara van a parar a un mateix barranc al terme de Benlloch, a la zona anomenada de les Llacunes. És una zona on, de natural, s’acumula aigua i on el pas dels anys ha anat equilibrant la capacitat d’absorció dels terrenys amb la pluja que normalment cau. Ara bé, les inundacions no han estat infreqüents, i ara, al nostre parer aquest risc s’ha incrementat considerablement. Aquesta és una de les zones de producció agrícola més potents del terme, la qual cosa representa un risc econòmic molt important per a Benlloch.

Per si fóra poc, gran part de les canalitzacions artificials que l’obra de l’Aeroport va generar estan en un estat lamentable. Pedres solsides, colmatacions de llits, tanques de tela metàl·lica caigudes en mig del barrancs i camis en perill d’enderrocament completen el paisatge deixat per les obres incompletes del sistema d’evacuació d’aigües de l’Aeroport. Cal dir que aquestes incidències han passat durant un període d’escassesa de precipitacions, raó per la qual és esperable que en vindre una època de major precipitació el problema s’incremente fins resultar ser perillós.

El barranc de la Font, que creua el nucli urbà de Benlloch, ha ocasionat els majors problemes per inundació de la localitat. De fet el PATRICOVA preveu la seua canalització al pas pel centre de la localitat. Actualment la Generalitat no ha fet cap obra al respecte, a pesar de les reiterades demandes fetes per part de l’Ajuntament.

La guarderia de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, en compliment del seu mandat, inspecciona qualsevol intervenció per part de veïns i Ajuntament no sols dintre dels barrancs sinó en les zones d’afecció col·lindants als llits. No podem més que agrair aquest treball tan necessari, però a l’hora ens preguntem per quina regla de tres les canalitzacions de l’Aeroport presenten un estat tan lamentable i no es fa res per tal de capgirar aquesta situació.

Tampoc podem entendre com el barranc que creua la localitat, i que està sota la competència de la CHX està en un estat tan lamentable, ple de brossa i brutícia. Resulta enutjós que l’Ajuntament haja de demanar permís per a intervindre en ell a una institució per a fer la tasca que en realitat li pertoca a eixa institució.

En l’escrit de la Conselleria de Governació es recorda als Ajuntaments que han de comptar amb un Pla d’Actuació Municipal davant del risc d’inundacions. L’Ajuntament de Benlloch compta amb un, conforme al que correspon, redactat pels tècnics de Conselleria amb la col·laboració dels de l’Ajuntament de Benlloch. És la nostra voluntat complir escrupolosament amb totes les indicacions tant de la Conselleria de Governació com les de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. De qualsevol forma el nostre compromís no pot superar la inacció i la falta al seu mandat d’altres administracions públiques amb competència directa en aquesta matèria.

La col·laboració institucional és bàsica per al funcionament de tot plegat. Però aquesta ha d’anar més enllà de l’enviament de fax i de la redacció de documents. La Generalitat no ha intervingut en la canalització del barranc de la Font, tot i que el PATRICOVA li ho exigeix. La Generalitat no sols no ens soluciona elements de risc, el més greu és que ens en crea uns altres com és el cas de l’Aeroport i les canalitzacions d’evacuació d’aigües pluvials.

Àngel Ribés Bellés. Alcalde-President de Benlloch.

Comparteix

Icona de pantalla completa