Diari La Veu del País Valencià
El fracàs dels consorcis de residus de la Generalitat

RedactaVeu / València.

Els socialistes valencians han denunciat la situació “caòtica” de la gestió dels residus al País Valencià que, segons ha remarcat el portaveu socialista d’Infraestructures i Medi ambient en les Corts, Francesc Signes, constata “el fracàs del model de consorcis imposat” pel Govern del PP. D’aquesta manera, ha demanat que “els residus es gestionen amb els criteris d’un servei públic i no d’un negoci privat”.

Sobre aquest tema, Signes ha recordat que després de disset anys de l’aprovació el Pla Integral de Residus encara la majoria del territori valencià “manca de les instal·lacions previstes” al mateix temps que ha denunciat que “després de transcórrer entre huit i deu anys des de la constitució dels consorcis de residus encara no s’han construït les plantes o abocadors adjudicats”. “Tot açò conseqüència de la planificació imposada pel Consell i l’invent dels consorcis com a instrument de negoci”, ha apuntat Signes.

Actualment, els residus municipals són gestionats per consorcis controlats per la Generalitat i les diputacions provincials, que ostenten el 40% de la seua participació.

En aquest sentit, Signes ha apuntat que “es tracta d’un model únic a Espanya, que el seu objectiu és assegurar la privatització de la gestió dels residus i decidir les adjudicacions dels contractes”. D’aquesta manera, ha assenyalat que “des del Consell s’ha impedit tota iniciativa de gestió municipal dels residus” i ha indicat que “el nombre i distribució dels consorcis s’ha realitzat en funció d’assegurar un volum de residus rendible per a l’explotació privada”. “Aquest model implica un sobrecost que estan assumint els ciutadans, perquè han de pagar un benefici empresarial i un transport excessiu fins a les plantes o abocadors”, ha lamentat.

Finalment, el dirigent socialista ha aclarit que “en tots els consorcis s’incompleix el principi de proximitat”, bàsic en la gestió de residus perquè disminueix les distàncies del transport i permet plantes xicotetes amb menys impacte ambiental i social. Sobre aquesta qüestió, ha indicat que “el Consell ha sigut incapaç de generar el consens social necessari per a construir les instal·lacions de tractament i eliminació de residus previstes per a la nostra Comunitat”.

Sistema únic de càlcul de taxes

El diputat socialista ha exigit a més que s’establisca, “i si no ho farem quan governem”, un sistema correcte i únic de càlcul de taxes. “Si els residus són bàsicament els mateixos, i els nivells als quals es pretén arribar de percentatge d’eliminació són els mateixos, per què s’ha permès per part del PP que cada àrea de gestió pague una taxa totalment diferent? Quina justificació legal i real té açò?” s’ha preguntat el responsable d’infraestructures i medi ambient

Per tot açò, des del PSPV consideren que la gestió mediambiental ha d’encaminar-se i orientar-se com una estratègia de desenvolupament i generació d’activitat sostenible i no simplement com el desenvolupament i aplicació de normes; ha d’estar íntimament relacionada amb activitats que incideixen en el medi ambient, com el sector energètic o la gestió de l’aigua; i de forma especial ha de propiciar programes d’investigació i desenvolupament de mètodes i sistemes que milloren i disminuïsquen les emissions de gasos d’efecte hivernacle, fomenten el reciclatge i afavorisca l’aparició de sectors industrials especialitzats que treballen en tots aquests aspectes, com ha enumerat Francesc Signes.

Comparteix

Icona de pantalla completa