Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència decideix hui sobre la suspensió de l’ingrés a la presó de Carlos Fabra

Europa Press / Castelló de la Plana

L’expresident provincial del PP i de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, compareixerà hui dimecres davant la secció primera de l’Audiència de Castelló, tribunal que encara no s’ha pronunciat sobre l’escrit que va entrar el 7 d’agost en el qual es donava trasllat de la sol•licitud d’indult tramitada a través de la Subdelegació del Govern i en el qual es demanava la suspensió de l’execució de la condemna per la qual haurà de complir quatre anys de presó per delictes contra la Hisenda Pública.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJCV), l’Audiència de Castelló pot pronunciar-se sobre la petició abans del dimecres, la qual cosa no anul•la la compareixença de Carlos Fabra, o pot fer-ho en el mateix moment de compareixença.

Carlos Fabra va presentar davant el Ministeri de Justícia la petició d’indult després de la confirmació per part del Tribunal Suprem de la sentència que el va condemnar a quatre anys de presó per delictes contra la Hisenda Pública en estafar més de 693.000 euros entre 1999 i 2003, en el conegut com a ‘cas Naranjax’.

La petició de Fabra va arribar al Ministeri de Justícia, que el passat dia 19 d’agost es va dirigir a l’Audiència de Castelló per a sol•licitar que emetera un informe sobre la idoneïtat de la mesura de gràcia sol•licitada, com a tribunal sentenciador que és. Aquest òrgan haurà de demanar així mateix un informe al ministeri fiscal, escrits que es retornaran al Ministeri que, després d’estudiar-los, farà un informe amb la seua proposta -que pot seguir o no el criteri dels informes rebuts– i elevar-la al Consell de Ministres perquè adopte la decisió.

Fabra ha estat citat hui dimecres 3 de setembre a les 10.00 hores per la secció primera de l’Audiència Provincial de Castelló, per a comunicar-li l’ingrés a la presó després d’haver-se declarat ferma la sentència que el va condemnar a quatre anys per quatre delictes contra la Hisenda Pública comesos entre 1999 i 2003.

Via per a evitar l’ingrés a la presó

En l’acte de citació, també s’indicava que el 3 de setembre s’anava a requerir Carlos Fabra per al pagament de la indemnització i les multes fixades en la sentència. La via de sol•licitar l’indult és una de les quals pot utilitzar l’exdirigent ‘popular’ de Castelló per a evitar la seua entrada a la presó, ja que és potestat de l’Audiència la suspensió de l’ingrés en la presó, si així ho estima oportú, mentre es tramita i resol la petició d’indult pel Govern.

També per a hui, 3 de setembre, s’ha citat igualment davant el tribunal l’exdona de Fabra, María de los Desamparados Fernández, per a requerir-li el pagament de la multa imposada, i queda pendent així allò relatiu a la indemnització per a l’execució de sentència.

L’Audiència va condemnar Fabra, al novembre de 2013, a quatre anys de presó per quatre delictes contra la Hisenda Pública, a una multa de 693.074,33 euros i a indemnitzar Hisenda amb la mateixa quantitat pel total de la quantia defraudada durant els exercicis 1999, 2000, 2002 i 2003 més interessos legals.

La sala va apreciar la circumstància atenuant de dilacions indegudes. La petició de presó per a Fabra per part de Fiscalia aconseguia els 13 anys de presó, una multa d’1,98 milions d’euros i una indemnització de 693.000 euros. No obstant açò, la sentència l’absolia dels delictes de tràfic d’influències i suborn.

Tant Fabra com la seua exdona van recórrer aquesta sentència davant el Tribunal Suprem, que recentment -amb data 23 de juliol- es va pronunciar confirmant la resolució íntegrament per al primer, i rebaixant la pena per a la dona, en passar-la de dos a un any de presó. Ara, una vegada declarada ferma, l’Audiència va acordar citar Fabra per a comunicar-li el seu ingrés a la presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa