Diari La Veu del País Valencià
Les vendes anuals dels productes valencians a territori rus són d’uns 67 milions d’euros

RedactaVeu / València.

Representants de La Unió de Llauradors s’han reunit amb responsables del Ministeri d’Agricultura per a traslladar-los que les mesures adoptades per la Comissió Europea fins a hui pel veto rus són insuficients, i la necessitat així mateix que els cítrics, el caqui o la magrana s’incloguen dins dels productes afectats i inclosos amb ajudes.

Tant Llorenç Capsí, com Luis Javier Navarro, membres de la Comissió Executiva de La Unió, han ressaltat davant el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri, Fernando Miranda, la importància de pressionar Brussel·les per a millorar les ajudes actuals i incloure aquestes altres produccions dins de les que tenen dret a ajuda pel veto de Rússia. Les vendes anuals que fins a hui representen l’enviament del País Valencià cap a Rússia de cítrics, caquis i magranes és d’uns 67 milions d’euros, xifra que correspon a 38 milions d’euros en cítrics, 16 en caqui i 13 en magrana, d’acord a les últimes dades disponibles de 2013 en l’exportació d’eixos cultius a territori rus. En 2012, la quantitat en cítrics va ser superior, concretament de 47 milions d’euros.

El caqui és un dels productes més afectats pel veto rus

L’elevada suma econòmica que suposa deixar perdre eixa quota de mercat reforça les demandes de La Unió per a incloure aquests cultius dins de les ajudes que va atorgar la Unió Europea en compensació als productors pel veto rus. Tant les autoritats de la Unió Europea com el Ministeri d’Agricultura o la Generalitat Valenciana han de ser conscients de la importància d’incorporar aquests cultius, així com qualsevol altre que poguera veure’s afectat.

Demà, la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, ha de demostrar davant el Consell Extraordinari de Ministres de la Unió Europea que el que ha anat traslladant a les autoritats autonòmiques i al sector no es “pot quedar en paper mullat i que defensarà els interessos dels agricultors de la Comunitat Valenciana”.

Les mesures plantejades fins a hui per les autoritats comunitàries, com les del préssec i la nectarina, són tardanes i insuficients i amb prou faenes arribaran als productors valencians perquè es van prendre a partir de l’11 d’agost, quan la campanya ací ja estava pràcticament finalitzada i quan hi havia hagut una pertorbació greu del mercat abans fins i tot del veto rus.

Comparteix

Icona de pantalla completa