Diari La Veu del País Valencià
El Govern declara la Pilota Valenciana Bé d’Interès Cultural

RedactaVeu / València

El Ple del Consell ha declarat aquest divendres la Pilota Valenciana Bé d’Interès Cultural (BIC).

Aquesta declaració constitueix un reconeixement a aquest esport tradicional, propi i específic del País Valencià, amb una forta implantació en tot el territori i que constitueix un senyal d’identitat del poble valencià.

En la Pilota Valenciana conflueixen una sèrie d’aspectes culturals, socials, etnogràfics i lingüístics que constitueixen una mostra de l’especial idiosincràsia del poble valencià, segons ha informat la consellera portaveu.

Per aquesta raó, el Consell “ha volgut concedir-li un reconeixement específic” ja que conflueixen una sèrie d’aspectes culturals, socials, etnogràfics i lingüístics que constitueixen una mostra de l’especial idiosincràsia del poble valencià, ha apuntat.

Dibuix d’una partida de Llargues, de 1881.

D’altra banda, ha indicat que amb uns orígens que es remunten a l’antiguitat grecorromana, les primeres referències documentals en el Regne de València són de principi del segle XIV. La seua pràctica generalitzada de jocs de pilota a mà en els diferents regnes de la península inicia la seua decadència en el segle XVIII, amb l’excepció dels territoris dels actuals País Basc, Navarra i País Valencià.

Així mateix, ha assenyalat que a partir dels anys setanta del passat segle es va iniciar un nou període de recuperació i reconeixement de la pilota que coincideix amb un procés de modernització del joc, incorporant models i estructures pròpies d’esports professionals.

La Federació de Pilota Valenciana ha tingut un paper destacat en l’impuls a aquest esport autòcton. La portaveu ha destacat l’impuls de les diferents administracions amb la implantació del programa Pilota a l’Escola, la creació del Centre d’Especialització Esportiva de Pilota Valenciana (CESPIVA) o el suport a les Escoles de Pilota i Centres de Tecnificació.

Comparteix

Icona de pantalla completa