Diari La Veu del País Valencià
Canvi de tendència: a Escòcia ja guanya el sí a la independència

ACN / Londres

Escòcia votarà a favor de la independència si es compleixen els pronòstics de l’última enquesta de ‘The Sunday Times’. El sondeig, publicat aquest diumenge pel prestigiós dominical britànic, situa el ‘sí’ per davant per primera vegada des de l’inici de la campanya, amb un 51% dels suports, respecte al 49% del ‘no’. L’enquesta confirma la tendència a l’alça dels independentistes, especialment des del segon debat entre el primer ministre Alex Salmond i el líder del ‘no’, Alistair Darling. Els independentistes han capgirat les enquestes, retallant una diferència de fins a 22 punts en un mes. El sondeig també apunta que un 35% dels votants laboristes votaran pel ‘sí’, quasi el doble que fa un mes.

L’enquesta elaborada per YouGov, l’empresa d’estadístiques que fins a la data havia mostrat el menor suport per l’independentisme a Escòcia, constata que un 55% dels homes i un 47% de les dones votaran ‘sí’. A més, indica una tendència a l’alça de l’opció independentista entre les dones, la classe obrera i els majors de 40 anys.

L’enquesta també apunta que el primer ministre escocès, Alex Salmond, i la seua número dos, Nicola Sturgeon, són els polítics en qui més confien els escocesos. Sturgeon és la líder en qui més confien, amb un 44% dels ciutadans, seguida de Salmond, amb un 42%. En canvi, el primer ministre britànic, David Cameron, i el líder de l’oposició laborista, Ed Miliband, només tenen la confiança del 23% dels electors, uns percentatges que són del 33% i del 32% en el cas del líder del ‘no’, Alistair Darling, i un altre de les figures públiques de l’unionisme, l’exprimer ministre britànic Gordon Brown.

La viceprimera ministra Nicola Sturgeon ha assegurat a través del seu perfil de Twitter que l’enquesta “és només una enquesta” i que els independentistes han de seguir “concentrats” perquè l’important és guanyar en el referèndum el 18 de setembre. El líder de la campanya pel ‘no’, Alistair Darling, també ha valorat el sondeig amb una piulada: “Si vols que Escòcia seguisca sent part del Regne Unit, has de votar”.

L’article del ‘The Sunday Times’ que informa de l’enquesta també apunta al nerviosisme i la “preocupació” de la Casa Reial britànica per la possibilitat d’un ‘sí’ a Escòcia. Des del palau de Buckingham adverteixen al rotatiu britànic que un ‘sí’ implica la possibilitat d’una gran crisi constitucional, i que el fet que la Reina Elisabet continue com a monarca “no és un fet”.

Els independentistes escocesos volen mantenir, en general, la monarca com a cap d’estat. De fet, l’enquesta de YouGov per ‘The Sunday Times’ assenyala que un 54% dels votants voldrien que Elisabet II fóra la cap d’estat d’una Escòcia independent, com ho és, també, d’Austràlia o el Canadà. Un 31%, en canvi, preferirien l’opció d’escollir un cap d’estat.

El ‘The Sunday Times’ també cita diputats de Westminster que adverteixen de la dèbil situació en què quedaria el primer ministre britànic, David Cameron, en cas de victòria dels independentistes. Tot i que Cameron ja ha advertit que no pensa dimitir si guanya el ‘sí’, ja hi ha veus a Londres que apunten que no tindria més remei.

Comparteix

Icona de pantalla completa