Diari La Veu del País Valencià
Margallo i els intents per frenar la internacionalització del procés català

RedactaVeu / Barcelona.

El ministre d’Afers Exteriors del Govern espanyol, José Manuel García-Margallo, estira diferents fils per intentar frenar la internacionalització del procés polític català. La voluntat de Margallo és evitar que la reivindicació sobiranista s’obri camí al món.

Aquest divendres hem conegut una nova actuació de l’ambaixada espanyola per evitar la presentació de Victus, d’Albert Sánchez Pinyol, a l’Institut Cervantes d’Utrecht però aquest no és el primer cas. En altres ocasions també s’han hagut de suspendre algunes presentacions o actes degut a les pressions del ministeri d’Exteriors espanyol.

A continuació, detallem alguns exemples.

L’ambaixada espanyola a Holanda cancel·la la presentació del llibre Victus a Utrecht

L’autor de Victus, Albert Sánchez-Piyol, havia de presentar aquest llibre a l’Institut Cervantes d’Utrecht però l’ambaixada espanyola a Holanda ha vetat aquest acte. En els diaris holandesos expliquen que l’ambaixada hauria evitat aquesta conferència, sobretot, perquè es produeix dies abans de la Diada i quan queden també poques setmanes per a la celebració de la consulta del 9N.

El principal ‘think tank’ de Brussel·les suspèn un debat sobre Catalunya

El Centre for European Policy Studies, un dels principals ‘think tank’ de Brussel·les, va suspendre un debat sobre el procés sobiranista català en el qual havia de participar el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer. Des del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) van denunciar que veien “la mà del govern espanyol” per forçar a desconvocar l’acte.

‘In or Out? Catalonia and the EU’ era el nom d’aquest debat en el qual s’havien registrat per participar-hi diplomàtics i representants de les ambaixades a Brussel·les, funcionaris de les institucions europees i membres d’altres ‘think tanks’.

Intenten vetar la participació de Pilar Rahola en els actes de celebració del dia de la independència d’Israel a l’Equador

El ministre d’Exteriors, José Manuel García Margallo, va admetre que el cos diplomàtic espanyol va pressionar la diplomàcia israeliana per evitar la participació de la periodista Pilar Rahola en els actes de celebració del dia de la independència d’Israel a l’Equador. El govern espanyol ho va reconèixer de forma escrita després d’una pregunta que va fer el grup de CiU al Congrés.

La conferència de Rahola era sobre antisemitisme però en el programa d’actes la presentaven com a membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, un fet que va molestar el govern espanyol. La periodista va explicar en la seva columna de La Vanguardia les trucades que el Ministeri d’Exteriors va fer a l’ambaixada israeliana a Espanya perquè retiressin la seva invitació. “El cònsol espanyol a Guayaquil, dotat de l’il·lustre i inacabable nom de Don Álvaro de Salas Giménez de Azcárate, va trucar al cònsol israelià, i no només li va fer saber el seu enorme disgust, sinó que a més no aniria a l’acte, no se sap si perquè tenia son o per por que servidora li inoculés algun virus català”, explicava Rahola en el seu article.

Una professora que defensava el dret a decidir de Catalunya perd la seva càtedra als EUA

L’economista Clara Punsatí va denunciar que el govern espanyol va moure fils per no renovar-la com a professora de la Càtedra Príncep d’Astúries de la Universitat de Georgetown de Washington per unes declaracions en les qual defensava el dret a decidir de Catalunya. Margallo va assegurar que les ambaixades no poden permetre que cap càtedra “serveixi per encoratjar processos secessionistes contraris a la Constitució”. L’economista catalana va assegurar “que les autoritats espanyoles interfereixin per raons polítiques en un nomenament acadèmic, és alarmant i només es pot titllar de censura”.

Notícia publicada a Racó Català

Comparteix

Icona de pantalla completa