Diari La Veu del País Valencià
Vídeo: L’última cavalcada de Franco a València

VALÈNCIA. El 9 de setembre de 1983 va ser un dia històric per a l’eliminació de símbols feixistes i franquistes a terres valencianes.

Fins a eixe dia, la plaça del País Valencià del cap i casal estava presidida per l’estàtua del dictador Francisco Franco. Després de diversos intents, inclòs un intent fallat del FRAP, aquell 9 de setembre del 1983 s’executà una de les decisions més complicades de l’alcalde socialista Ricard Pérez Casado i del regidor del PCE, Pedro Zamora, que encara que estava avalada pels diversos grups municipals (PSOE, PCE i UVD), va ser molt difícil de realitzar.

L’operació Efeltria (article de Francesc Viadel) va ser prou desastrosa en la seua execució, però al final Franco i el cavall de 1.200 quilos de pes desaparegueren gràcies a l’ajuda de sindicalistes d’UGT i militants del PSPV, segons explica Ricard Pérez Casado a La Veu. Els sindicalistes batejaren l’acció com ‘operació burro i l’haca’.

El desmuntatge a migdia va estar ple d’incidents per la presència d’un gran nombre d’ultradretans (inclós un diputat del PP i un exregidor de l’Ajuntament de València i exdirectiu d’EMARSA) i militars que exhibien pistoles. Per altra banda, també estaven els lluitadors per les llibertats i partidaris de la retirada de l’estàtua de Franco.

La Veu ha tingut accés, de forma casual, a un vídeo que creiem que és inèdit, però que no sabem qui el va realitzar ni produir, per la qual cosa preguem que si algú té referències sobre la seua autoria ens les faça arribar.

Les imatges van barrejades amb una entrevista a l’exalcalde Ricard Pérez Casado, realitzada pel nostre company Sergi Tarín.

Comparteix

Icona de pantalla completa