Diari La Veu del País Valencià
Català dóna allargues a incloure els Patrimonis de la Humanitat en ‘Cultura Valenciana’
Leo Part / Algemesí

Els xiquets i xiquetes del País Valencià hauran d’esperar al menys fins al pròxim curs 2015/2016 perquè la nova assignatura de ‘Cultura Valenciana’ incloga les Festes i Béns del País Valencià Patrimoni de la Humanitat.

La consellera de Cultura, María José Català, ha donat allargues al fet que els xiquets i xiquetes valencians de 5è de Primària estudien, dins de la nova assignatura de ‘Cultura Valenciana’, les Festes i Béns del País Valencià considerats Patrimoni Immaterial de la Humanitat –Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, Misteri d’Elx i Tribunal de les Aigües de València.

En declaracions, aquest dilluns a Algemesí, en exclusiva per a La Veu del País Valencià, Català es va defensar de les recents critiques per l’absència d’aquests tres Patrimonis Immaterial en l’assignatura ‘Cultura Valenciana’ amb el curs ja encetat, indicant que “nosaltres -pel Govern Valencià- tenim prevista la celebració del Congrés de Patrimoni Immaterial en la ciutat de València al llarg de la primera quinzena del mes de març de l’any que ve”.

La titular del departament d’Educació, Cultura i Esports, va subratllar, això sí, que “som la Comunitat amb més béns declarats Patrimoni Immaterial” i va afegir que “la veritat és que s’ha treballat molt des de fa un temps, s’ha treballat de forma conjunta, de forma més intensa als llarg dels últims dos anys”.

En resposta a les recents critiques expressades pel grup municipal Més Algemesí sobre l’absència justament de dos de les festes més emblemàtiques i reconegudes internacionalment per la UNESCO en ‘Cultura Valenciana’, la també portaveu del Govern de Fabra va dir que els responsables d’aquestes declaracions “han treballat i han fet actes de forma conjunta i han potenciat molt el coneixement dels tres Béns Immaterials, tant del Misteri d’Elx, com de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí com el Tribunal de les Aigües”. Òbviament, aquesta “potenciació del coneixement’ no s’ha produït entre els i les alumnes valencians ja que la Unitat Didàctica 7, de ‘Cultura i tradicions’, no les inclou.

Segons Català, que ahir va assistir juntament amb la consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, a la celebració de la Processoneta del Matí, “volem fer coincidir eixe mes de març, que serà tan especial perquè tot el Patrimoni Immaterial UNESCO es concentrarà a la ciutat de València i a tota la Comunitat Valenciana, per tal de completar l’assignatura de Cultura Valenciana, una unitat didàctica específica, sobre tots els béns declarats Patrimoni Immaterial Unesco” del País Valencià.

Insistida novament en la pregunta de si els xiquets valencians estudiaran per tant les nostres festes a l’escola, Català va indicar: “Per descomptat. No pot deixar-se [aquestes matèries] de costat ni molt menys. La veritat és que pense que han de sentir-se molt orgullosos de tindre tres declaracions de Patrimoni Immaterial i molt més orgullosos que UNESCO haja decidit que l’any que ve, al mes de març, fer tot el Congrés a la ciutat de València, a la nostra Comunitat”. “Això representa i simbolitza la fortalesa que té la Comunitat Valenciana en aquestes Declaracions –de Festes Patrimoni de la Humanitat-”, va dir.

Per tant, i malgrat les intencions -tardanes- de Fabra, els xiquets de Primària del País Valencià no estudiaran enguany en la nova assignatura de ‘Cultura Valenciana’, les Festes i Béns del País Valencià Patrimoni de la Humanitat. Els alumnes de 5è de Primària hauran d’esperar, al menys i com a mínim, fins al pròxim curs 2015/2016 perquè aquesta nova assignatura les incloga bé en en la Unitat Didàctica de ‘Cultura i tradicions’ o en altra “específica”, juntament amb el Tribunal de les Aigües de València.

Cal assenyalar que el Departament de Cultura i Educació que dirigeix María José Català va penjar en internet el passat dia 2 de setembre el material didàctic de la nova assignatura de 5è de Primària ‘Cultura Valenciana’, material que la mateixa Conselleria ha encarregat i editat, on sí es parla als xiquets i xíquetes de festes i tradicions com ara els Moros i Cristians, les Falles, les Fogueres de Sant Antoni o de Sant Joan, o les festes de la Magdalena.

Segons va denunciar Més Algemesí en un comunicat fet públic aquest passat dissabte, “sembla ser que allò que la UNESCO assenyala com un patrimoni valencià que, pel seu valor, passa a ser un patrimoni de tota la humanitat, no té quasi cap importància per a la consellera de Cultura, que demostra així la seua incultura”. En la mateixa nota de premsa, assegurava que “no havia vist mai un menyspreu major a la nostra Festa per part d’una alta autoritat valenciana” i denunciava que és un “autèntic contrasentit que es vulga difondre el nostre major patrimoni en fires i mostres internacionals i que no ho fem a casa nostra”.

Per a la formació, resulta ‘evident’ que Conselleria “no valora el que té” i que “realitzant aquest menyspreu a una tradició que durant segles els algemesinencs hem conservat per a tota la humanitat, és evident que la consellera de Cultura no hauria d’atrevir-se a vindre a la nostra ciutat a fer-se cap foto en la nostra Festa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa