L'alumnat valencià es nega a assistir a classe

L'STEPV ha animat animat les direccions dels centres a suspendre la jornada a causa de l'alerta per calor. A València, Almussafes, Dénia, Carcaixent i Xàtiva, els alumnes han protagonitzat massives protestes per expressar el seu malestar
11 setembre 2014 01:00h
Alumnes de l'IES de Càrcer (Ribera Alta)

RedactaVeu / ACN / València
 
Els estudiants valencians han dit prou. Milers d'alumnes de centres de primària i secundària de nombroses comarques del País Valencià han protestat aquest dijous a causa de les altes temperatures que estan patit a les aules en aquest inici de curs escolar.

Segons que informa el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) alumnes de desenes de centres han realitzat concentracions i protestes contra les condicions en les quals han d'assistir a les classes. És el cas, per exemple, de l'IES Sant Vicent Ferrer de València, al centre de la ciutat, on alumnes han tallat carrers pròxims a l'institut, sense que hi haja hagut cap més incident, segons fonts pròximes a l'IES. Altres centres de la ciutat de València així com de la resta del territori han realitzat protestes, com ara centres educatius de les comarques de l'Horta, la Ribera, La Marina Alta i La Costera, entre d'altres.  
 
Les previsions meteorològiques d'aquest dijous, amb temperatures que poden assolir els 36 graus a prop del mar a causa del vent de ponent, han motivat que l'STEPV haja animat les direccions dels centres a suspendre les classes i a informar els pares i mares d'aquesta mesura. El sindicat ha tingut constància de casos d'afectacions a la salut de l'alumnat i del professorat per la calor en els centres: desmais, vòmits, marejos, obstrucció de vies sudorípares i inflamació d'ulls, entre d'altres.
 
Les protestes s'afegeixen a altres accions que està realitzant la comunitat educativa del País Valencià en aquest inici del curs escolar. Les elevades temperatures unides a la manca d'aire condicionat de molts centres han motivat protestes simbòliques com dur els alumnes d'Infantil amb vestit de bany a classe.

Altres centres han optat per fer jornades intensives al matí, classes més curtes per poder acabar abans o passar les classes al pati. 

A més, aquest matí s'han registrat concentracions de protesta en nombrosos instituts i centres educatius, com ara a Dénia, les direccions dels centres han recomanat la cancel·lació de les classes per tal d'evitar problemes per a la salut dels alumnes. A l'IES de Càrcer, els alumnes s'han negat a entrar a les aules i han protagonitzat una protesta al pati. Les protestes també s'han reproduït a l'IES Lluís Simarro de Xàtiva (La Costera) i a l'IES Arabista Ribera de Carcaixent. (Ribera Alta).
 
 
Almussafes, els alumnes es neguen a entrar en classe

A Almussafes, aquest mateix matí, més de 150 estudiants de l'IES Almussafes s'han concentrat davant de les seues portes davall el lema “L'IES Almussafes es fon”.

Els estudiants de tercer i quart de l'ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i PQPI del centre de secundària d'Almussafes "han arribat al límit de la seua paciència" després de patir, des de l'inici del curs educatiu 2014-2015 el passat dia 3, temperatures en l'interior de les aules superiors als 31 graus. Ni tan sols els ventiladors de les classes, adquirits el passat mes de juny per la pròpia AMPA de l'institut, han pogut combatre els forts colps de calor, que els han obligat a abandonar les aules quasi diàriament i a no poder participar en les classes d'educació física, entre altres contratemps.
 

Per tot això, aquest matí, entorn de 150 alumnes s'estan concentrant davant de les portes del centre educatiu per a manifestar públicament el seu "malestar i clara oposició" a l'avanç del curs per part de la Conselleria, a més de reinvidicar "la necessitat la instal·lació d'un sistema d'aire condicionat, de la reparació de les finestres de moltes de les aules i de l'establiment de mesures més eficients a curt termini que pal·lien les altes temperatures".
 
“Amb esta calor, no es pot estudiar.
No sabem el que passarà.
El que estem segurs, és que no treballarem.
No som nosaltres, és el codi legal”.


Aquest poema el coregen des de fa dies tots els estudiants de l'Institut d'Educació Secundària d'Almussafes, els que des del primer dia de la jornada lectiva, avançada al dia 3 de setembre després de la nova reforma legal, han hagut de sumar elements com els ventalls, les tovalles, les ulleres de sol i l'aigua congelada a les tradicionals llibretes i llibres, fins ara protagonistes indiscutibles en les seues motxilles.

Sense aire condicionat, amb finestres trencades en moltes aules, “ens veiem obligats a obrir i subjectar amb papereres i torres de llibres per a mantindre-les obertes”, constata l'estudiant de batxillerat, Dàlia del Río, i amb un institut orientat cap al Sud, afrontar diàriament temperatures que superen els 31 graus, però amb sensacions tèrmiques que s'acosten als 40, es fa del tot impossible per a professors i alumnes de l'IES Almussafes.

Els  estudiants de segon de Batxillerat d'Humanitats i Ciències Socials i Científic, els que en representació de tots els seus companys del centre, han remés una carta al director de l'IES en què li comunicaven que durant la jornada d'aquest dijous s'anaven a manifestar davant de les portes del centre i es negaven a entrar en el recinte escolar, com a mesura de protesta. De manera immediata, des de la direcció s'ha remés l'escrit, en el que es detallen totes les reivindicacions de l'alumnat, a la Direcció Territorial de la Conselleria d'Educació i a la inspecció educativa i en estos moments es troben a l'espera d'una resposta per part dels esmentats organismes.

La protesta del més d'un centenar d'estudiants, s'ha recolzant legalment en el Reial Decret 486/1997 sobre Prevenció de Riscos Laborals, en el que s'establix que una de les condicions mínimes de treball en un ambient sedentari consistix en una temperatura ambiental de 27 graus com a màxim, “i nosaltres constatem que este límit ha sigut àmpliament superat durant les passades jornades lectives”, expliquen els alumnes en la seua carta.

Les mesures de protesta davall el lema “L'IES Almussafes es fon”, que ja compta amb nombrosos seguidors en les xarxes socials, continuaran fins que la Direcció Territorial resolga la situació, amb solucions com les plantejades directament per ells mateixos en l'escrit: reparació de les finestres per a permetre l'entrada d'aire i instal·lació d'un sistema d'aire condicionat o, si no n'hi ha, d'una mesura de ventilació acceptable que ajude al compliment de l'article referit amb anterioritat.

Denúncia davant Inspecció de Treball

STEPV va presentar el passat dijous 4 de setembre, una denúncia davant la Inspecció de Treball per exigir la cancel·lació immediata de les classes en més de 200 centres educatius dels País Valencià fins que baixen les temperatures.  

Els inspectors de l’Institut Valencià de Seguretat i Higiene en el Treball (Invassat) van començar aquest passat divendres a mesurar les temperatures a l'interior de les aules d’alguns centres educatius de les comarques del Sud del País Valencià, on van certificar temperatures de prop de 5ºC per damunt del permès per la legislació (27ºC).

La consellera d'Educació, María José Català, davant la petició realitzada pels sindicats docent del cancel·lar les classes fins que baixaren les temperatures, va indicar que "el Consell no és responsable de la climatologia, esperem que abaixen les temperatures”.


 
next