Anna Moner guanya el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014

La col·laboradora de La Veu, l'escriptora i artista Anna Moner, ha sigut guardonada amb el Premi de Narrativa en Valencià per l'obra 'El Retorn de l'Hongarés', una novel·la gòtica, trencadora 'que barreja sensualitat, màgia i misteri i  i també, i de manera molt equilibrada, aspectes de la història de la ciència  i de l'art'.
11 setembre 2014 01:00h
Anna Moner
RedactaVeu / València

Aquest migdia de dijous, la Diputació de València ha comunicat que el Premi Alfons el Magnànim de Narrativa 2014 ha estat concedit a Anna Moner (Vila-real, 1967), col·laboradora de La Veu, per l’obra El retorn de l’Hongarès.

El jurat format per Soledat Carreño, Bernat Montagut, Jesús Huguet, Josep Gregori i Àngel Calpe, qui ha exercit de portaveu, ha explicat que la novel·la premiada relata una investigació criminal a partir d’una sèrie d’assassinats en sèrie que alterna dos períodes, les acaballes del segle XIX i l’actualitat.

Calpe ha destacat que “és una novel·la gòtica, trencadora dins de la narrativa valenciana actual, que barreja sensualitat, màgia i misteri, i també, i de manera molt equilibrada, diversos aspectes de la història de la ciència i de l’art”. El retorn de l’Hongarès presenta una recerca criminal sobre assassinats en sèrie alternant dos períodes, finals del segle XX i l'actualitat.
 

Els premis estan dotats amb 20.000 euros i publicació per Llengua de Drap –Novel·la Negra i Narrativa en castellà- i Bromera –Narrativa en valencià-.

L’artista i escriptora Anna Moner ofereix a La Veu, amb una periodicitat quinzenal, una sèrie d’articles en què tracta, des d’una òptica personal, qüestions relacionades amb el món de l’art. Una mirada particular a obres musicals, cinematogràfiques, literàries, pictòriques…, que l’han seduïda i entre les quals troba vincles inesperats, estranys, curiosos.

Aquesta escriptora nascuda a la Plana Baixa, és llicenciada en Història de l’Art, i forma equip artístic amb Sebastià Carratalà des de 1987. La seua obra s’ha exposat, entre altres ciutats, a València, Castelló de la Plana, Sevilla, Nantes, Ceret, Bordeus, Madrid i París. D’altra banda, ha publicat articles en revistes especialitzades com ara Cimal, Ars Mediterranea, Serra d’Or, Mètode, etc.

La Diputació de València ha anunciat els guardons aquest matí en roda de premsa de la diputada de Cultura i presidenta de la Institució Alfons el Magnànim María Jesús Puchalt.

Juan Ramón Biedma (Sevilla, 1962) ha aconseguit el Premi de Novel·la Negra amb Els teus magnífics ulls venjatius quan tot passada, mentre que Raúl González (Mèxic, 1969) és el Premi València 2014 de Narrativa en castellà per la seua obra El jardí de les Delícies

Puchalt ha recordat que ja no s'alternen les convocatòries i les cinc modalitats –aquestes i les dues de poesia que es van fallar despús-ahir- es convoquen anualment. La diputada ha comunicat la fallada als guanyadors en directe per telèfon. En total, s'han presentat 142 obres: 123 de narrativa en castellà, 19 de narrativa en valencià i 59 de Novel·la Negra.next