Tomatina a Amsterdam per protestar contra el veto rus

La plaça Dam va ser l’escenari aquest diumenge on es varen llançar 120.000 tomaques. El més d’un miler d'assistents varen pagar 18 euros per participar. Els beneficis es destinaran als productors holandesos afectats per les sancions
15 setembre 2014 01:00h
Un participant s'ajusta les ulleres durant la protesta.

Leo Part / València / Amsterdam 

La plaça Dam d’Amsterdam va ser escenari aquest diumenge, 14 de setembre, d’una particular Tomatina convocada en senyal de protesta pel veto rus a les importacions europees.

La idea va sorgir del Festival de la Tomatina que se celebra a la localitat de Bunyol (Foia de Bunyol).

El preu per participar en aquest succedani de la popular Tomatina era de 15 euros i els organitzador varen vendre almenys un miler d’entrades.

Joep Verbunt, un dels organitzadors d’aquesta protesta pel boicot rus als productes europeus, la qual va congregar a més d’un miler de joves a la cèntrica plaça de la capital holandesa,  va anunciar que els beneficis aniran a mans dels productors de tomaques afectats per les sancions.
 

En total, els organitzadors varen comprar 120.000 tomaques madures no aptes per al consum. Les restes varen ser netejades i enviades a una plata de producció de biogàs.
 

Efectes del veto rus al País Valencià 

Per altra banda, cal assenyalar que les vendes anuals que fins a hui representen l'enviament del País Valencià cap a Rússia de cítrics, caquis i magranes és d'uns 67 milions d'euros, xifra que correspon a 38 milions d'euros en cítrics, 16 en caqui i 13 en magrana, d'acord a les últimes dades disponibles de 2013 en l'exportació d'eixos cultius a territori rus. En 2012, la quantitat en cítrics va ser superior, concretament de 47 milions d'euros.

Els representants dels sindicats agraris AVA i la Unió han reclamat a la Generalitat Valenciana que "pressione" el Ministeri d'Agricultura perquè trasllade a Brussel·les la necessitat d'incloure en les ajudes per a pal·liar el veto rus "tots els productes valencians" afectats, així com que advertisca que els 125 milions que ha disposat la UE com a compensació són "insuficients".


 
next