Diari La Veu del País Valencià
Alberto Fabra ‘va encobir’ l’estafa de la Fórmula 1
RedactaVeu / València

La diputada del PSPV, Eva Martíenz, ha assenyalat que “si fins ara la Fiscalia considerava que hi ha indicis suficients perquè es puga incoar una instrucció judicial, estem segurs que, després que examine i analitze aquests documents que els aportarem, continuarà la instrucció i la remetrà al Tribunal Superior de Justícia perquè no els cabrà dubte que el president Fabra; la consellera Bonig, el delegat del Govern, Serafín Castellano; l’exdelegada del Govern, Paula Sánchez de León, i el vicepresident Ciscar entre altres membres del Consell van poder cometre un delicte de malversació de cabals públics amb la compra de Valmor”.

Per a la diputada socialista, “aquesta documentació no solament acredita i certifica el que els socialistes ja dèiem, que l’empresa Valmor no era necessària perquè totes les despeses les pagava Circuit del Motor, sinó que aquests expedients guarden similituds amb alguns que ja hem vist, com els de la visita del Papa, amb irregularitats molt greus en la seua tramitació”. Entre aquestes, ha destacat que existeixen informes d’inici d’expedients sense signatura, així com que existeixen informes d’adjudicació sense data, expedients de contractació que han sigut adjudicacions directes a una empresa per més de 500.000 euros “el que suposa un escàndol, una estafa, i una prova que el Consell ha seguit un ‘modus operandi’ similar en diversos casos, també en la Fórmula 1”.

D’altra banda, ha assenyalat que quasi tota aquesta documentació fa referència a edicions de la Fórmula 1 que es van organitzar i van gestionar pel Govern que presidia Francisco Camps, entre 2008 i 2011, “però la veritat és que la responsabilitat de Fabra és tant pel que fa a la contractació de 2012, en la qual també existeixen irregularitats, i ho és des del moment en què ell i el seu Consell eren conscients del negoci fosc, opac i fraudulent de la F1”. De fet, ha assegurat que “coneixien totes les irregularitats que s’estaven cometent des de 2008 i, malgrat açò, va continuar encobrint aquest negoci, va protegir els socis de Valmor amb la compra i va seguir abocant els ciutadans al fet que ens gastàrem prop de 50 milions d’euros en assumir el deute d’aquesta empresa pantalla” i ha insistit que “per açò és pel que, tant Fabra com a part dels seus consellers, han de respondre”.

Eva Martínez amb un carro ple de documentació de la F-1

Contractació de serveis mèdics i publicitat per un milió d’euros

La portaveu de Grans Esdeveniments en les Corts ha destacat dos expedients com a exemple de la forma en què treballava el Consell. En primer lloc s’ha referit a la contractació dels serveis mèdics de la Fórmula 1, adjudicats a l’empresa d’un familiar del secretari autonòmic de Justícia, Antonio Gastaldi. Referent a açò, ha assenyalat que “no sé si aquesta era la millor empresa que podia prestar aquests serveis, el que sí que podem apuntar és que, almenys, els familiars dels alts càrrecs no haurien de concórrer a licitacions o concursos públics i menys encara a través d’adjudicacions directes”.

D’altra banda, ha volgut cridar l’atenció sobre un altre expedient “que considere un escàndol, una obscenitat i una irregularitat absoluta”. Així, s’ha referit al contracte de l’Institut Valencià de Turisme amb l’empresa Valmor, que res tenia a veure amb el sector de la comunicació, per a realitzar una campanya de comunicació, promoció i publicitat per a la campanya de 2008, per la qual li va pagar un milió d’euros. Eva Martínez ha destacat que l’expedient revela l’objecte concret pel qual es va pagar aquesta quantitat, que no era un altre que “dur a terme actuacions publicitàries i promocionals centrades a València, que és on se celebra l’esdeveniment, i concretament en els accessos al recinte” i “entre les activitats que ha de dur a terme es troben donar presència a la marca, logotip o signes, publicitat estàtica de la marca; situar el logotip de la marca en el portal d’internet; distribuir material i fer convenis amb l’Agència Valenciana de Turisme sobre si fer alguna roda de premsa o algun comunicat”. En resum, ha volgut remarcar que “per haver enganxat uns logotips, hem pagat un milió d’euros”, mentre ha insistit que “el més greu de tot açò és que, en 2008, l’empresa Circuit del Motor, és a dir, tots els valencians, ja ens vam gastar més de mig milió d’euros en pagar a una empresa perquè fera pràcticament el mateix treball”.

Comparteix

Icona de pantalla completa