Diari La Veu del País Valencià
Revolució, òpera, bogeria i màfia en la tercera jornada del MIM

RedactaVeu / Sueca.

Després de l’emocionant inauguració d’ahir vesprada de la 25a Mostra Internacional de Mim a Sueca (MIM) al Bernat i Baldoví, a l’acte on es va convidar a una copa de cavaMIM a tots els assistents, es va desplegar un ‘photocall’ perquè el públic s’enduguera un record del moment, es van llegir els noms de molts dels espectadors i es va recordar els qui ja no estan, el teatre gestual, combinat amb altres disciplines escèniques, brillarà demà de nou al festival. I ho farà per a submergir el públic en una revolució francesa contextualitzada en l’època actual amb la proposta de la Fam, La guillotina de Marat; acostar el públic als passatges operístics més populars amb la veu de Cor de Teatre i la seua ‘Operetta’; descendir als soterranis de la bogeria amb els malabars i l’enginy de Lucas Locus amb l’estrena de Habitació 801; o endinsar-se en el crim organitzat i la màfia amb l’humor gestual de Yllana i el seu Gagfather.

Demà torna al MIM per a celebrar el seu 25é aniversari l’artista alacantí Lucas Locus, qui, a la 22a edició del MIM (2011), dins d’una mostra de peces breus de companyies integrades en l’Associació de Professionals del Circ del País Valencià, va presentar La mente de Vicente. Ara, tres anys més tard, el creador pujarà a les taules del Casal Jove (20:00) per a estrenar i presentar l’evolució d’aquella peça convertida en espectacle de sala, Habitació 801. Un muntatge que reflexiona sobre la salut mental a través de les tècniques circenses i les peculiaritats físiques i psíquiques del seu personatge.

Després del seu èxit rotund al Liceu de Barcelona, la companyia catalana Cor de Teatre recala demà al MIM amb la seua ‘Operetta’, interpretada per 21 magnífics actors-cantants. Tots ells ompliran, a les 23:00h, l’escenari del Poliesportiu Cobert amb una divertida visió de la música coral i una generosa aproximació als passatges operístics més populars de Verdi, Rossini, Bellini o Mozart. Estrenada el 2011, Operetta ha omplert els aforaments del Teatre Nacional de Catalunya o el Théâtre Antoine de París, entre molts d’altres, i ha sigut Premi Butaca al Millor Espectacle Familiar dels Premis Teatre de Catalunya. El seu director Jordi Purtí va presentar a la 17a MIM (2006) Hop!era, muntatge on es fonia l’òpera i el teatre gestual d’humor interpretat per 7 set actors-cantants. Ara, huit anys més tard, el director torna a Sueca amb la mateixa enginyosa i divertida idea però amb “altra passada de rosca”: Operetta.

Un altre dels plats forts de demà divendres el servirà la companyia madrilenya Yllana amb la representació en el Centre Municipal Bernat i Baldoví (20:00h i 23:00h) del seu últim espectacle The Gagfather. Un homenatge al cinema negre on coneixerem un selecte grup d’absurds policies disposats a eradicar la corrupció del sistema. Un divertit viatge als baixos fons i als més baixos instints, no exempt de crítica i reflexió sobre el bé i el mal. Yllana, que atresora més de 20 premis i que ha produït més d’una vintena d’espectacles representats en més de 30 països, s’ha convertit ja en una de les companyies clàssiques del MIM. Al llarg del seu recorregut, el festival ha estrenat amb èxit rotund molts dels seus muntatges, com el mític 666 (1998), Bulbul (2010) o Muu! (2011), i ha pujat a escena d’altres com Star trip (2004), PaGAGnini (2007) o Brokers (2008), entre molts d’altres.

Espectacles de carrer

La dansa i el clown poblaran els carrers de Sueca amb dos espectacles molt diferents per a tots els públics. L’italià Marco Carolei iniciarà a les 12:00 del matí un recorregut itinerant per la ciutat amb el seu Capocómico. En italià, la paraula “capocomico” significa autor, actor, director, comptable, atrezzista i director de companyia de teatre. Papers tots que assumeix l’artista amb el seu personatge Capocómico, que dóna títol, al seu torn, a la peça que representa. Un personatge plural, que sembla eixit d’una pel·lícula muda, que prendrà el control dels carrers de la ciutat per a transformar el públic en actors de la seua companyia imaginària i utilitzarà el mobiliari urbà, els cotxes i qualsevol cosa que se li presente per a crear la seua particular escenografia. I, a l’escenari situat a la plaça de l’Ajuntament, la ballarina francesa Claire Ducreux desplegarà les veles del seu Vaixell d’arena a les 19:00h. Una peça coproduïda pel festival TAC de Valladolid on la intèrpret balla dins d’una estructura metàl·lica, la mateixa que es va representar a la 19a MIM (2008) al mateix escenari que ho farà demà.

La matinada caurà sobre l’asfalt de Sueca amb la inquietant representació, a la plaça de Sant Pere a les 00:30h, de La guillotina de Marat, interpretada per la companyia de Vila-real La Fam. Una adaptació lliure i allunyada de l’humor de l’obra original de Meter Weiss La persecució i assassinat de Jean-Paul Marat, representada pel grup teatral de la casa de salut mental de Charenton baix la direcció del Marqués de Sade. Un muntatge que incorpora elements dramàtics procedents d’Artaud i de Brecht i que a la 25a Mostra Internacional de Mim pren el format d’acció trepidant i més curta.

Les propostes de l’Off-MIM, que acolliran diversos locals de Sueca, seran a càrrec de l’Associació per a prevenir la violència de gènere Arrels, que estrenarà Esta sóc jo; de Mario Cerro, qui interpretarà Menú degustació; de la banda de música Atopeton; i de Pocatraça amb el seu rock-teatre Esperant a Leo.

Comparteix

Icona de pantalla completa