Diari La Veu del País Valencià
Campanya contra la reproducció il·legal de manuals universitaris
RedactaVeu / València

Segons dades de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, mitjançant l’Informe de Comerç Interior del llibre elaborat amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, l’any 2013 les empreses editorials associades facturaren 300,35 milions d’euros per vendes de llibre universitari, dels quals 26,73 milions d’euros foren per vendes fetes al País Valencià (8,9% del total). Sota la denominació de llibre universitari s’inclouen els epígrafs de les matèries llibre científic, tècnic i universitari, i ciències socials i humanitats.

La facturació de 2013 va descendir un 37,8% en relació a l’any anterior. Les causes d’aquesta caiguda són diverses: la crisi econòmica que ha minvat considerablement la capacitat adquisitiva de milers de famílies, la caiguda de les compres públiques per a biblioteques, la desaparició de les beques i les subvencions públiques i l’increment de les formes il·legals d’accés als continguts.

Es calcula que del total de fotocòpies que es fan al nostre país el 60% correspon a llibres universitaris. Per la qual cosa, el 2013 el sector del llibre universitari va deixar de facturar uns 180,21 milions per fotocòpies, dels quals 16,03 milions corresponen al País Valencià. Unes xifres molt significatives donades les reduïdes dimensions del sector del llibre universitari i que posen en perill la seua supervivència i la dels llocs de treball directes i indirectes que genera.

Des de fa anys el sector valencià del llibre denuncia la fotocòpia il·legal massiva de manuals universitaris a l’entorn dels campus universitaris, el que ha provocat que algunes editorials i llibreries valencianes hagen fet investigacions al respecte, acabant molts casos amb denúncies davant la Policia Nacional pel vulneració de la Llei de Propietat Intel·lectual, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d’abril. Enguany es tenen indicis que aquesta pràctica continua fent-se, per la qual cosa tornaran les investigacions i les denúncies.

Amb la campanya de sensibilització social «No fotocopies il·legalment, hi ha alternatives» el sector valencià del llibre vol plantejar una sèrie de mesures que aturen la fotocòpia massiva de llibres universitaris: 1) Fotocòpia legal (10% de les pàgines del llibre) i 2) Oferta i ús dels continguts dipositats a les aules virtuals de les universitats valencianes amb llicència de reproducció digital.

Com a alternativa el sector valencià del llibre aposta per la utilització del llibre electrònic. Els principals avantatges d’aquest suport és que pot resultar fins a un 40% més econòmic que en paper, permet la lectura legal en diversos dispositius diferents i es pot imprimir amb limitacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa