Diari La Veu del País Valencià
Valencians al rescat d’un espeòleg atrapat en una cova de Perú

Leo Part / València

Davant la insuficient proposta de recursos tècnics, humans i econòmics oferida per organismes oficials de Perú i l’Estat espanyol, un company de l’espeleòleg madrileny ferit va aconseguir contactar amb “Intervenció, Ajuda i Emergències” (IAE Rescue), que s’ha mobilitzat ràpidament per a enviar un equip d’experts per intentar salvar la seua vida.

L’equip de rescat eixirà aquest dilluns des de Madrid a les 12.30 hores cap a Lima amb 6 voluntaris “d’IAE Rescue” -amb seu central a Algemesí- i altres 4 de diferents federacions d’espeleologia de diverses comunitats autònomes.

La nit de dijous passat, un expert espeleòleg madrileny, Cecilio López-Tercero, va caure des d’uns cinc metres d’altura, es va colpejar l’esquena i va quedar atrapat i ferit en una cova a Perú a 400 metres de profunditat en una expedició formada per nou espeleòlegs, entre els quals hi ha mexicans, francesos i italians, a més de dos espanyols, entre ells l’afectat, que és l’únic que és socorrista.

L’altre company espanyol va fer les gestions pertinents perquè el pogueren rescatar però, segons un comunicat d’IAE Rescue, es dóna el cas que a Perú els equips d’espelo-socors que hi ha, “són insuficients per a un accident d’aquestes característiques”.

Davant aquesta problemàtica situació, el company madrileny va contactar amb la Federació Madrilenya d’Espeleologia i aquesta va iniciar les gestions amb les autoritats espanyoles i peruanes “trobant-se amb l’escassetat de recursos tant econòmics com humans, necessaris per dur a terme el rescat”.

Davant les dificultats oposades, finalment aquesta situació va arribar al coneixement de l’ONGD Intervenció, Ajuda i Emergències –IAE Rescue, fundada en 1999, i que compta amb 600 socis 600 socis repartits per tot el territori nacional i amb delegacions en València, Albacete, Navarra i Melilla-, els integrants de les quals s’han mobilitzat ràpidament per intentar salvar la vida d’aquest experimentat espeleòleg madrileny.

D’aquesta manera, aquest dilluns 22 de setembre, a les 12.30 hores, partirà des de l’aeroport madrileny primer a Quito i d’allí a Lima un equip amb 6 voluntaris “d’IAE Rescue” experts en rescat en cavitats, acompanyats d’altres 4 espeleosocorristes de diferents federacions d’espeleologia de diverses comunitats autònomes, amb tot el material necessari per a açò.

Per part d’IAE, els sis voluntaris que parteixen demà són de Castelló de la Plana, Alacant, Osca i tres de Madrid. El voluntari responsable de l’equip de rescat serà Salva Guinot, que a més de ser Sergent de Bombers és Tècnic superior en Espeleologia, Director tècnic del projecte Ukhupacha, Director tècnic de Mon Vertical i ha participat en diferents rescats en cavitats, barrancs i en zones d’escalada, així com en rescats en terratrèmols a Turquia, El salvador i Perú.

Fins hui els grups que han accedit al lloc de l’accident, són insuficients pel que a nombre d’efectius es refereix, i sent conscients de la gravetat de les lesions, des d’IAE Rescue i les altres federacions “s’ha mobilitzat els equips amb tota la celeritat possible”.

Cecilio va patir aquest accident en la cova de Inti Machay, situada a Huriaca, una zona selvàtica de molt difícil accés situada a 1.200 quilòmetres al nord de la capital peruana, Lima, recorregut que es tarda a realitzar unes 24 hores.

El muntanyenc madrileny es troba atrapat en condicions ambientals de 10ºC i 100% d’humitat. Els altres set membres de l’expedició s’estan alternant per assistir-lo i mantenir-lo calent i hidratat des de l’accident, que es va produir el dijous, encara que no compten amb els mitjans necessaris per rescatar-lo, segons ha detallat el president de la Federació Madrilenya.

Belloch: “En aquestes situacions, el temps és vital”

Davant açò, tal com ha assenyalat el President d’IAE, Moisés Belloch, “en aquestes situacions el temps és vital i és per açò que des de l’ONGD “d’Intervenció, Ajuda i Emergències” ens hem mogut el més ràpid que hem pogut des del mateix moment que vàrem tenir coneixement de la situació a través del voluntaris d’IAE, Salva Guinot, que va ser qui ens va explicar el que estava ocorrent i que serà el responsable de l’equip d’ IAE”.

“Des de l’ONGD esperem poder molt ràpid donar bones notícies i que els equips de rescat aconseguisquen salvar la vida d’aquest company”, ha manifestat Belloch.

Comparteix

Icona de pantalla completa