Diari La Veu del País Valencià
Una de cada cinc llars del País Valencià depèn d’una prestació per jubilació
RedactaVeu / València

En 2013, el 20’5% de llars valencianes tenia ja com a font principal d’ingressos una prestació per jubilació, per damunt la mitjana estatal. Mentre els subsidis són cada vegada més rellevants en l’economia familiar autonòmica, l’import de la pensió contributiva al País Valencià és 67,4 euros inferior a l’estatal.

Aquestes són algunes de les conclusions del document de l’Observatori social de les persones majors, elaborat pel sindicat CCOO.

L’anàlisi de les dades de l’Observatori revela que el 72% de les llars unipersonals valencianes correspon a dones pensionistes. L’estudi incorpora la incidència de les diferents formes de autocàrrec i independència personal practicades per dones i homes, així com l’impacte de la crisi en el tipus d’envelliment: accelerat, actiu, integrat, digne, limitat, desatès, o en risc d’exclusió.

Julián Gutiérrez, secretari general de la federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO, ha atribuït directament a la imposició de mesures a curt termini la significativa reducció dels recursos necessaris per a un envelliment actiu en condicions dignes. “El desmantellament de la Llei de Dependència és un gravíssim problema per a les persones majors i especialment per a moltes dones en situació de dependència i per a les seues famílies i cuidadors” ha assegurat, una situació per a la qual CCOO té propostes realistes alternatives a l’austeritat.

A la cua en atenció a la dependència

L’escàs desenvolupament de la llei al País Valencià situa aquesta autonomia a la cua en atenció a la dependència “un dret aconseguit per la reivindicació del moviment sindical, que es va transformar en Llei gràcies a un Acord de Diàleg Social i que en 7 anys de vida ha sigut capaç d’atendre vora 800.000 persones”.

Julián Gutiérrez, secretari general de la federació de Pensionistes, alerta que al País Valencià hi ha 42.300 persones que requereixen atenció en diversos graus, el 45% dels quals són cuidats per les dones de la família, quan haurien de ser atesos per professionals. El responsable de pensionistes estatal denuncia que les reformes imposades en els dos últims anys han reduït el nombre de beneficiaris i la intensitat de les prestacions. El Govern ha transferit als dependents, un major copagament, prioritzant la gestió privada dels serveis.

Julián Gutiérrez, Evaristo Soto i Rodolfo Benito en la roda de premsa.
Les conseqüències de la marxa arrere en la universalització establida en la Llei d’Atenció a la Dependència expulsa cada dia 95 persones del sistema públic i la desatenció del qual recau molt majoritàriament en les dones de la família. La major esperança de vida femenina converteix les pensionistes en el grup social amb majors necessitats i menors recursos personals i econòmics per a afrontar-les. Consolidar com a dret garantit la protecció de la dependència és l’únic element corrector d’aquesta desigualtat, però els PGE van contra direcció.

Julián Gutiérrez, secretari general de la federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO i Rodolfo Benito, president de la Fundació 1 de Maig, han sigut els encarregats de destacar les principals conclusions de l’Observatori social de les persones majors 2014. Per la seua banda, Evaristo Soto, secretari de Pensionistes i Jubilats de CCOO PV, ha avançat la convocatòria de la concentració prevista el 2 d’octubre en la Delegació de Govern de València. Una mobilització, conjunta amb UGT-PV en la qual lliuraran a Serafí Castellano una carta amb les seues peticions.

Comparteix

Icona de pantalla completa