Diari La Veu del País Valencià
La Ribera exigeix una concessió d’aigua del Xúquer per acabar amb la contaminació
RedactaVeu / Alzira

Compromís per la Ribera, Gent d’Antella i Més Algemesí celebraren ahir una roda de premsa per abordar la situació de les aigües destinades al consum humà davant la falta d’informació de l’administració. Els col·lectius han ʺexigit transparència en el projecte de la potabilitzadora de Tousʺ i han ʺresponsabilitzat directament la Generalitat del problema de la contaminació de les nostres aigües, ja que és un problema que s’arrossega des de fa anysʺ. A més, de solucions a curt termini, les tres formacions exigeixen una concessió d’aigua del Xúquer per a la comarca de la Ribera com tenen ja ciutats com València i Sagunt, tot i no ser de la conca del Xúquer.

La recent contaminació de l’aigua potable a Alzira per herbicides ha posat de manifest, una vegada més, ʺla indefensió dels ciutadans de la Ribera davant la falta de salubritat en el subministrament d’aigua per a consum humàʺ. Diego Gómez, portaveu del grup municipal Compromís per Alzira ha advertit que demanaran ʺun seguiment exhaustiu, periòdic i urgent de les analítiques de l’aiguaʺ alhora que ha assenyalat que estan estudiant les possibles negligències produïdes en aquest episodi per la falta de previsió de les autoritats locals, de la concessionària d’Aigües de València i de la Generalitat.

Assut d’Antella
Rosa Nicolau, regidora de Compromís a Carcaixent, ha recordat que la problemàtica de contaminació de l’aigua a Alzira no és recent. ʺCarcaixent ja va patir fa 15 anys – l’any 1998– un problema de contaminació de l’aigua per pesticida. Les depuradores mòbils que s’han utilitzat a Carcaixent i que ara estan a Alzira, les noves extraccions d’aigua i la col·locació de filtres de carboni no han servit per garantir el subministrament d’aigua de qualitatʺ.

Canvien el projecte dels pous de la Garrofera per la potabilitzadora de Tous

La regidora ha recordat que quan es promou el projecte de la Garrofera per continuar extraient aigua dels pous, ja existia una declaració d’Impacte Ambiental de la Conselleria d’Obres Públiques on s’advertia clarament de les afeccions ambientals de l’extracció d’aigua de l’aqüífer. En 2009, després de 10 anys de projectes i de costoses obres es fa evident que l’aqüífer no era una garantia segura d’abastiment i que la solució estava molt més a prop: en l’aigua de bona qualitat del Xúquer, en Tous. És en eixe moment quan el Consell, davant la falta de concessió d’aigua de l’aqüífer canvia el projecte dels pous de la Garrofera per el de Potabilitzadora de l’aigua de superfície del Xúquer des de Tous. ʺPerò és evident que aquest últim no ha sigut una prioritat de la Generalitat i ens trobem ara igual que fa 15 anysʺ, lamenta.

Josep Bermúdez, portaveu de Més Algemesí, ha recordat que el projecte de la depuració de les aigües del Xúquer continua sense tenir una data concreta de posada en marxa. Segons informacions recents, la potabilitzadora entrarà en funcionament abans de final d’any però encara no s’ha concretat a quins pobles arribarà l’aigua i a quins no. ʺLa potabilitzadora ha de ser una prioritat política i valen excuses tècniques ni econòmiquesʺ.

Gustau Montagudo, alcalde d’Antella, també present a la roda de premsa, ha comentat que cal tenir en compte que ʺsembla molt poc raonable que la ciutat de València i àrea metropolitana, així com nombrosos pobles d’Albacete tinguen concessió d’aigua del Xúquer, mentre que la mateixa comarca de la Ribera, per on discorre el riu no tinga concessió per abastiment de la població i la gent estiga consumint aigua amb nitrats i altres substàncies nocivesʺ.

Joan Baldoví, diputat de Compromís en el Congrés dels Diputats, ha començat la seua intervenció recordant que com a suecà, com a riberenc i com a diputat aquesta és una qüestió de màxima prioritat i que la traslladarà a Madrid. El diputat ha indicat que ʺlluitarà per una concessió per a la Ribera quan es tracte el Pla de Conca del Xúquer a Madridʺ.

Comparteix

Icona de pantalla completa