Diari La Veu del País Valencià
Les pluges podrien portar enguany una espectacular campanya de bolets

Comarquesnord.cat / Els Ports

Els últims dies, les pluges s’han convertit en un gran aliat per a una explosió micològica que arribarà en poc. Però els bolets estan tenint un gran enemic: la calor. Les altes temperatures dels últims dies, les més elevades dels últims anys en un mes de setembre, no estan sent gens beneficioses.

Molts cercadors ja han eixit a la muntanya i estan comprovant que molts dels bolets que troben estan cucats. “La calor d’aquesta setmana, amb temperatures d’entre 25 i 30 graus a l’ombra, està perjudicant notablement la campanya” explicava l’expert en micologia, José Agustín Amela. A més, la propera aparició de fongs també es veuria afectada perquè “és un temps molt càlid i ‘crema’ els bolets, mentre que els que van eixint estan asfixiats, la qual cosa afavorix que apareguen cucs” indicava Amela. Actualment, segons càlculs de gent que ha anat a buscar per la comarca i zones veïnes de Terol “un 25% estan cucats”.

Un altre factor que ha afectat negativament ha estat el moment en el qual han arribat les tempestes i les precipitacions dels últims dies en fase lunar de quart creixent i lluna plena. Aquest aspecte “és fonamental perquè afecta notablement els bolets, pel tema dels cucs, i ha desfavorit un inici de campanya que es presentava molt optimista perquè fa una setmana, els bolets estaven molt més sans que els actuals” apuntava l’expert morellà. Tot i això, la temporada està animada i ja s’ha vist molta gent per les muntanyes i molts han aconseguit bones recollides de bolets.

La solució per a arreglar la situació són noves pluges. Les previsions apunten a precipitacions els propers dies. Aquest cap de setmana i el dilluns ja s’han unit per intentar millorar les perspectives. Depenent del registre, hi hauran zones més beneficiades o menys després de dos anys en els quals la irregularitat de les pluges ha ocasionat temporades amb escassetat micològica.

A la zona dels Ports i el Maestrat terolenc l’activitat de tronades ha estat elevada les últimes setmanes, puntualment forta, la qual cosa ha afavorit l’aparició de bolets. Ja s’han pogut recollir en diferents boscos de roures i alzines bolets com els xampinyons de prat o els pebrassos. També han aparegut en algunes pinedes un dels bolets més desitjats: el rovelló. Les perspectives per a Amela “són bones si seguixen les tempestes i aquestes pluges de setembre per tenir una tardor plena de colorit micològic, així com és necessari que baixen les temperatures de forma moderada”.

De moment, les previsions són bones i les expectatives entre els seguidors molt altes. L’aparició de molts bolets suposa un atractiu per a molts aficionats, no només per fomentar l’afició de buscar-los, sinó també des del punt de vista gastronòmic. Amela ho subratlla, però opina que “s’han de respectar els vedats i demanar els permisos que els particulars i ajuntaments establixen”. Aquests dies, els pobles de l’interior de les comarques del Nord comencen a rebre a centenars de ‘caçadors de bolets’. Un exemple clar el va viure Vilafranca aquest dijous. Coincidint amb la Diada, festa a Catalunya, les muntanyes del municipi i localitats properes es van omplir d’aficionats, principalment catalans.

Comparteix

Icona de pantalla completa