Diari La Veu del País Valencià
Xàbia declara ‘d’emergència’ la recuperació forestal del Montgó
RedactaVeu / Xàbia

Entre els treballs que es cobriran amb aquests diners, els necessaris per a protegir el sòl i de caràcter forestal (retirada dels arbres cremats o dels que suposen riscs fitosanitaris, tractament per al supervivent, foment de la fauna silvestre i construcció de barreres antierosió en els vessants) i la reparació d’infraestructures municipals (millora de la transitabilitat dels camins, restauració de dics i de la maçoneria dels bancals amb el risc d’enfonsament).

L’alcalde ha explicat que des de l’endemà al foc, diversos departaments municipals (com el de Medi Ambient o la Policia Local) van començar a preparar els informes que exposen la situació en la qual ha quedat la zona cremada i que qualifiquen d’“inajornables” les actuacions per a recuperar-la. Aquestes anàlisis han servit per a declarar l’“emergència”, un règim excepcional per a la resposta ràpida davant esdeveniments catastròfics que agilita els tràmits burocràtics i les contractacions.

Entre els riscos que exposa Medi Ambient està el de la caiguda de branques i peus d’arbres molt danyats, que posarien en perill béns i persones, sobretot en la carretera del far i els camins. També l’existència d’arbres cremats parcialment, la qual cosa pot originar plagues, i el risc d’erosió del sòl i pèrdua de nutrients davant la possibilitat de pluges de gran intensitat, situació que es minimitza retirant els pins afectats. A aquesta problemàtica, la Policia afig la possibilitat d’arrossegament de pedres, terra i arbres en cas de pluges torrencials, i la necessitat d’estabilitzar els marges. També la direcció territorial d’Alacant de la Conselleria d’Infraestructures ha considerat urgent actuar en les zones amb major risc de degradació i en les de major ús de veïns.

Després de valorar econòmicament l’inici d’aquestes intervencions, l’Ajuntament ha alliberat els fons necessaris, que es consignaran pressupostàriament en el ple de setembre dins d’una modificació de crèdit. És per açò que, segons confirma l’alcalde, els treballs poden començar de forma immediata, ja que també s’ha demanat ja l’autorització a la direcció territorial d’Infraestructures.

José Chulvi ha indicat que açò només és el principi del gran treball que ha de realitzar-se en la zona del Montgó, tasques que es coordinaran amb la direcció del parc (que ja ha anunciat també una primera inversió de 175.000 euros) i amb els veïns de la plana, amb els quals s’està mantenint una comunicació “constant” i als quals s’intenta posar en contacte també amb el parc. De fet, aquesta mateixa vesprada l’alcalde té prevista una reunió amb el director del parc natural, a la qual també assistirà un representant dels residents per a resoldre els dubtes dels veïns i estar informat de les novetats.

Comparteix

Icona de pantalla completa