Diari La Veu del País Valencià
‘Clàssics a la Nau’, cicle de conferències per a acostar els tresors bibliogràfics
RedactaVeu / València

El cicle es desenvoluparà al llarg de quinze sessions, des de setembre de 2014 fins a febrer de 2016, que se celebraran l’últim dijous de cada mes a l’Aula Magna de l’edifici de La Nau i sempre a les 19 hores (entrada lliure i limitada a la capacitat del recinte).

El cicle s’inaugurarà demà dijous, dia 25, amb la conferència ‘Belli in superlativo grado’, a càrrec del professor Francisco M. Gimeno Blay, que analitzarà els manuscrits medievals i renaixentistes de la Universitat de València.

L’acte estarà presidit pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president de l’AVL, Ramon Ferrer.

Entre els manuscrits medievals i renaixentistes de la Universitat destaquen obres de luxe en vitel·la, de magnífica cal·ligrafia, amb una rica decoració i que conserven les seues relligadures originals, com és el cas del còdex de Francesco Filelfo, ‘Satyrarum hecatostichon’, procedent de la Biblioteca del Duc de Calàbria. Es tracta de l’exemplar de luxe que el mateix autor ofereix al rei Alfons el Magnànim.

El segon dels manuscrits, del mateix origen que l’anterior, és ‘Nomina et virtutes balneorum Putheoli et Baiarum’, una obra mèdica de balneoteràpia de l’Edat Mitjana, que s’analitzarà el pròxim 30 d’octubre. Aquesta selecció inclou a més un ‘Receptari mèdic medieval’, d’autor desconegut, que va ser llegat a la biblioteca universitària en el segle XIX, i el ‘Diari del Compromís de Casp’, entre altres.

Dins de l’univers dels incunables o primers llibres impresos, està el cèlebre ‘Tirant lo Blanch’ de Joanot Martorell, exemplar raríssim i obra emblemàtica per a tots els valencians, del qual només existeixen tres exemplars arreu del món, i un és propietat de la Universitat de València i es presentarà en el marc d’aquest cicle. Aquesta valuosa selecció d’obres seleccionades per a aquest període inclou també el primer incunable de caràcter literari imprés a Espanya en 1474, del que l’únic exemplar conegut es conserva a la Universitat de València; es tracta de les ‘Obres o trobes en lahors de la Verge Maria’, que arreplega poesies de personatges destacats com Jaume Roig, Lluís Alcanyís, Joan Roís de Corella, etcètera.

De la col·lecció d’impresos del segle XVI es donarà a conéixer els ‘Diàlegs’ de Joan Lluís Vives, el gran humanista valencià de fama internacional que pretén ensenyar la llengua llatina de manera amena i didàctica. Així mateix, es presenten la ‘Crònica de Jaume I’ o ‘Llibre dels fets’, on es narra la vida i les gestes del rei, i ‘La Crònica’ de Ramon Muntaner, impresa a València en 1558.

Finalment, s’ha incorporat una peça jurídica fonamental per a la Universitat de València com són les ‘Constitucions del Estudi General de la insigne ciutat de València’, impresa en 1611, que va ser la normativa per la qual es regia la vida universitària al llarg del segle XVII.

La Universitat vol mostrar a través d’aquest cicle, organitzat amb l’AVL, el seu patrimoni bibliogràfic no només a grans investigadors, sinó també a estudiants, professors, lectors i curiosos perquè puguen gaudir lliurement dels textos i la bellesa dels llibres. L’entrada a aquestes conferències és lliure i gratuïta, d’acord amb la capacitat de l’Aula Magna, però per a aquells interessats en assistir a la totalitat de les conferències, el Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat ofereix la possibilitat de matricular-se en un curs de 30 hores de durada i al final del cicle es lliurarà un certificat d’assistència.

Inscripcions curs i certificat: http://links.uv.es/1Yh0sP9

Totes les sessions: http://www.uv.es/culturaweb/activitats/classicsnau.pdf

Comparteix

Icona de pantalla completa