ExLL anima a seguir lluitant contra el TIL i el model lingüístic del govern

El Decret que regula el TIL fou imposat pel govern Bauzá sense cap acord amb la comunitat educativa de les Illes Balears, trencant el consens lingüístic, reduint la presència del català a l’escola i posant en perill la cohesió social

RedactaVeu / València.

La plataforma d'entitats Enllaçats per la Llengua (ExLL) celebra l'anul·lació per part del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears(TSJIB) del Decret del Govern que regula el Tractament Integrat de Llengües (TIL) aplicat des del curs passat a les escoles de les Illes. Aquesta nul·litat s'ha pogut dur a terme gràcies als recursos presentats pels sindicats d'ensenyament STEI-i, FETE UGT i CCOO.

ExLL recorda que aquest decret fou imposat pel govern Bauzá sense cap acord amb la comunitat educativa de les Illes Balears, trencant el consens lingüístic, reduint la presència del català a l’escola i posant en perill la cohesió social.

Així mateix, el govern balear passà per alt l'opinió de la institució acadèmica que regula tot el referent a la llengua catalana en l'àmbit autonòmic, la Universitat de les Illes Balears (UIB), no respectant el paper que li atorga l'estatut d'autonomia vigent com a òrgan consultiu.

Amb aquestes sentències es palesen els defectes, de forma i de contingut, que afecten el Decret del TIL, elaborat per un govern d'esquenes a la seua ciutadania, que majoritàriament defensava el model d'escola amb la llengua catalana com a vehicular, com es va comprovar davant la insistència del Govern perquè els pares/mares triaren la Lliure Elecció de Llengua a l'ensenyament, i va eixir el català com a l'opció preferida per les famílies balears.

Les entitats que formen ExLL animen a seguir lluitant per revertir la situació creada quant a la llengua pròpia per l'actual govern balear, tant a l'ensenyament com als mitjans (dialectalització extrema d'IB3) o a la funció pública. En aquest sentit insten a la unitat d'acció de la comunitat educativa i les entitats cíviques en defensa de la llengua catalana. 

Comentaris

Vicenç República de Catalunya
1.
Nou atac salvatge al català a l’Aragó mentre Felipe VI s’omple la boca de pluralitat i respecte davant l’ONU.
El govern d’Aragó ha prohibit l’estudi del català als alumnes de primer d’ESO de l’IES Matarranya de Vall-de-roures.

La conselleria d’Educació del Govern d’Aragó considera “il.legal” que aquests alumnes cursin el català com a matèria optativa i obliga als 24 alumnes matriculats de català a estudiar francès. Malgrat que la mateixa conselleria va autoritzar l’estudi fa tres anys, ara només permet que s’estudiï el català si es fa fora de l’horari escolar. Els pares dels alumnes defensen el dret dels seus fills a aprendre la seva llengua materna i l’associació Clarió de pares del Matarranya per l’escola en català, reclamen una solució per tal que els estudiants no siguin “analfabets en la seva llengua materna” i que s’integri l’assignatura de català en la comunitat educativa.

Nou rei, vells vicis.
Felip VI va mentir descaradament davant l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) parlant del respecte d’Espanya a la pluralitat i les cultures minoritàries perquè les agressions al català allà on governa el PP és un fet incontestable tal com assenyalava l’últim informe de Plataforma per la Llengua i l’IEC. Que el Borbó passi per alt agressions com la del decret de trilingüisme a les Balears, la destrucció de la ràdio i televisió pública valenciana i els atacs constants a la llengua a l’Aragó, demostra que està tallat pel mateix patró dels seus avantpassats.
  • 3
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat