Diari La Veu del País Valencià
Una setmana immòbil a 400 m. de profunditat a l’espera de ser rescatat
Leo Part / València

Les adverses condicions meteorològiques en la zona del Andes peruans han impedit fins ara que els sis voluntaris de la ONG Intervenció, Ajuda i Emergències d’Algemesí (grup 2) que el passat dilluns viatjaren cap a Lima per a participar en el rescat de l’espeleòleg Cecilio López-Tercero, ‘Ceci’, hagen aconseguit arribar al camp base de la cova Inti Machay en que es troba atrapat a 400 metres de profunditat des del passat dijous.

Després de l’arribada a Lima dels voluntaris d’IAE, entre els quals hi ha dos valencians, un avió de la Força Aèria del Perú esperava per a traslladar-los a la zona de Chachapoyas. No obstant açò, les adverses condicions han impedit fins ara que arriben a la seua destinació, havent de ser desviats a la base militar de Chiclayo, a 470 km.

En aquesta base, i per a tractar d’aconseguir la boca de Inti Machay el més prompte possible, es va decidir la divisió del Grup 2 en dos subgrups. Un primer grup va partir per carretera cap a Leimebamba (província de Chachapoyas), mentre que el segon va romandre en la base a l’espera de la millora de les condicions meteorològiques per partir amb avió cap a Chachapoyas.

Segons el comunicat fet públic aquest dimecres, aquesta millora ha arribat, i el segon grup va partir en un Hèrcules de la Força Aèria del Perú.

Voluntaris del grup 2 de rescat. Foto: IAE

D’altra banda, el Grup 1, que va partir el dissabte passat des de Madrid, ja ha descendit a la cova. Després d’avaluar la situació, ha sol•licitat una tercera expedició d’espeleòlegs per a fer possible el rescat, “per l’enorme dificultat tècnica que presenta la cova”. Aquest tercer grup format per 31 persones, ha partit hui dijous cap a Lima per a unir-se a les operacions de rescat.

Pel que fa la situació de ‘Ceci’, l’equip 1 medicalitzat -la metgessa i el sanitari- que va partir des de Madrid el passat dissabte, es troba al costat de l’espeleòleg des d’abans de les 2:53 h (hora d’ací) d’aquest passat dimecres i tenen la intenció de “romandre al costat d’ell fins a finalitzar l’extracció”.

Una favada per a ‘Ceci’

Segons aquest equip, l’estat general de Ceci, “és bo, ha menjat calent -una favada-, i estable, i fins i tot s’ha rentat les dents”. La metgessa i el sanitari han subratllat que “les dificultats de la progressió de la llitera per les galeries i pous ens obliguen a ser previnguts i no mobilitzar-lo fins a comptar amb els efectius urgents sol•licitats”.

Cal recordar que dijous passat, davant la insuficient proposta de recursos tècnics, humans i econòmics oferida per organismes oficials de Perú i l’Estat espanyol, un company de l’espeleòleg madrileny ferit va aconseguir contactar amb “Intervenció, Ajuda i Emergències” (IAE Rescue), que es va mobilitzar ràpidament per a enviar un equip d’experts per intentar salvar la seua vida.

La nit de dijous passat, l’expert espeleòleg madrileny,Cecilio López-Tercero, va caure des d’uns cinc metres d’altura, es va colpejar l’esquena i va quedar atrapat i ferit en una cova del Andes peruans a 400 metres de profunditat en una expedició formada per nou espeleòlegs, entre els quals hi havia mexicans, francesos i italians, a més de dos espanyols, entre ells l’afectat, que és l’únic que és socorrista.

Comparteix

Icona de pantalla completa