RedactaVeu / Madrid / València

Un centenar d’obres de Sorolla, que revelen en la Fundació Mapfre el triomf de l’artista a Estats Units, s’exposen des de hui divendres i fins al pròxim 11 de gener en la Fundació Mapfre. Amb el titol, ‘Sorolla i Estats Units’, la mostra revela gran part de la producció de l’artista valencià a l’altre costat de l’Atlántic, una faceta desconeguda a Europa i al País Valencià.

A través d’un centenar d’obres, el visitant podrà descobrir les pintures amb les quals Joaquín Sorolla (València,1863 – Cercedilla, 1923) va captivar els col•leccionistes i mecenes nord-americans en una etapa de maduresa artística en la qual va aconseguir gran projecció internacional.

En 1909, i quan ja comptava amb un gran reconeixement a l’Estat espanyol, el pintor va realitzar la seua primera exposició a Nova York, en la Hispanic Society of America, ciutat a la qual van seguir Boston i Búfalo i, dos anys després, Chicago i Sant Luis. En totes elles va aconseguir gran popularitat amb les seues escenes de platja, els seus jardins espanyols i els seus retrats, però va destacar el gran acolliment a Nova York, on la seua exposició va rebre més de 160.000 visitants en un sol mes.

Des de llavors, Sorolla va mantenir una relació estreta amb la Hispanic Society of America, per a la biblioteca dela qual va realitzar un gran projecte de decoració que el va ocupar bona part dels últims anys de la seua vida.

L’exposició que acull ara la Fundació Mapfre se centra en les exposicions que Sorolla va celebrar a Estats Units en 1909 i 1911, així com en els grans encàrrecs que es van derivar d’elles. Entre d’altres, el pintor valencià va retratar les personalitats més influents de la societat nord-americana, des de la família Morgan al president William Howard Taft o a Louis Comfort Tiffany.

L’exposició mostra préstecs excepcionals de The Hispanic Society of America, The Metropolitan Museum of Art,Brooklyn Museum, The Morgan Library, Nova York; Museum of Fine Arts, Boston; The Art Institute of Chicago; Philadelphia Museum of Art, Filadèlfia; Mildred Lane Kemper Art Museum, Saint Louis Art Museum, Sant Luis; Meadows Museum, Dallas; Sant Diego Museum of Art; The J. Paul Getty Museum, Los Angeles; o el MuseuSorolla, Madrid.

A més, també es reuneixen nombroses obres de col•leccions particulars nord-americanes, algunes de les quals han sigut localitzades gràcies a les recerques realitzades per a aquest projecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa