Diari La Veu del País Valencià
Especial de l’accident del Metro al programa El Mural d’Escola Valenciana
RedactaVeu / València

El Mural rememora les veus que van estrenar les emissions regulars d’aquell Canal Nou Ràdio primerenc i il·lusionant amb la periodista Esperança Camps i el cap d’informatius d’aleshores, Francesc Bayarri. El rellotge marcava les 00:00h del 2 d’octubre de l’any 1989.

“El Mural d’Escola Valenciana deixa en evidència l’orfandat comunicativa que patim al dial i reivindica la ràdio com un mitjà necessari que comunique i divulgue valors, idees, pensaments, política, cultura, ciència i actualitat en clau valenciana i en valencià” ha explicat Amàlia Garrigós.

El programa d’octubre s’ha convertit, a més, en un monogràfic que reconstrueix els fets de l’accident de metro a València des de diferents perspectives.

“Lluitant contra l’oblit. El llarg trajecte de les víctimes del metro” és la narració, pam a pam, del calvari viscut pels familiars huit anys després de la tragèdia. Una obra escrita per Laura Ballester Beneyto que ha investigat, ha condensat i ha estructurat el treball realitzat des del minut 1 de l’accident de la línia 1 del metro de València l’any 2006. L’obra l’edita Sembra Llibres, una editorial compromesa amb allò que passa ara i ací.

“Els familiars de les víctimes del metro de València són l’exemple de la dignitat i de la constància davant de la vergonyosa i fastigosa estratègia del silenci. Veure tota la cronologia dels successos junta en un sol cos ens obliga a prendre consciència de la baixesa moral, ètica i humana d’aquells que ens governen. No ens creiem la versió oficial. No. L’accident no va ser ni inevitable ni imprevisible. Lluitant contra l’oblit ha de ser un llibre de capçalera obligatori a totes les llars valencianes. Que les llàgrimes de Beatriz Garrote i de tots els familiars siguen pel dolor de la pèrdua i no per la indignació que provoquen, encara hui, els estrategs de l’oblit. Justícia és la paraula clau. I és de justícia que la ràdio faça un monogràfic dedicat a la memòria de les 43 persones mortes i dels 47 ferits en l’accident de metro més greu mai ocorregut a l’estat espanyol”, ha comentat la directora d’El Mural.

A més, aquest especial compta amb un reportatge del periodista Pau Vendrell que relata els fets ocorreguts des del 3 de juliol de 2006 fins al dia de hui amb testimonis de familiars, les veus del músic Pau Alabajos i del periodista Àlex Badia, de la productora audiovisual Barret.

Comparteix

Icona de pantalla completa