Diari La Veu del País Valencià
Escalada de tensió davant les protestes antitaurines a Algemesí
RedactaVeu / EP / Algemesí

Agents de la Policia Nacional van identificar la passada nit dues persones durant unanova jornada en la qual es van produir protestes antitaurines en la localitat d’Algemesí(Ribera Alta) amb motiu de la celebració de les ‘becerrades’, segons fonts de laDelegació del Govern. En aquest cas, va haver-hi una concentració no comunicada.

El delegat del Govern, Serafín Castellano, ha indicat sobre aquest tema que en aquest cas, la Policia està intentant que la setmana d’Algemesí “puga discórrer amb la major normalitat possible” i que “cadascú puga defensar els seus posicionaments en contra o a favor de la festa dins dels límits que marca la llei”. Castellano ha defensat que la setmana taurina d’Algemesí és un festeig “molt important des de fa molt de temps”, en el qual enguany “hi ha hagut protestes a favor i en contra de la festa”. A última hora deldimecres, va haver-hi tres persones detingudes dins dels altercats registrats, que vanpassar el dijous a disposició judicial per desobediència i resistència a l’autoritat.

El delegat ha confirmat que la nit del passat dijous es va celebrar una concentració “no comunicada” per part d’antitaurins. La protesta es va saldar amb dos identificats. Sobre aquest tema, el delegat ha subratllat que la Policia “està intentant que la normalitat impere dins de la setmana i que cadascú puga defensar els seus posicionaments encontra o a favor de la festa, dins dels límits que marca la llei i comunicant dins del termini i en la forma escaient aquestes concentracions”.

Castellano ha recalcat que aquest posicionament “és legítim però ha de fer-se dins del que marca la legislació i de la normalitat que la convivència democràtica exigeix”. Així mateix, ha subratllat que quan els límits “se superen” i es produeixen casos de desobediència a l’autoritat o similars, la Policia actua amb detencions o identificacions.

Ja en la nit del dimecres al dijous la Policia va detenir a tres persones a Algemesí, dos homes i una dona, després d’un enfrontament entre taurins i antitaurins. Als detinguts,d’entre 31 i 52 anys i de nacionalitat espanyola, se’ls imputen els càrrecs de desordres públics, resistència i desobediència greu.

IA: ‘L’escalada de tensió ha sigut provocada per l’equip de Govern’

Per altra banda, la plataforma Iniciativa Animalista ha fet públic un comunicat en què responsabilitza del’escalada de tensió l’equip de govern del PP d’Algemesí i la Comissió Taurina, que són els que han provocat aquesta escalada i són “clau dels fets que es produïren ahir -en referència a la nit del passat dimecres a dijous- davant de la plaça de bous”.

Des d’Iniciativa Animalista, denuncien l’estratègia de la “confusió orquestrada per l’Ajuntament d’Algemesí”. En aquest sentit, recorden que l’equip de govern “ja havia fet ús abans de l’engany als mitjans de comunicació, i aquesta vegada ha aprofitat una suposada confusió a la programació dels “espectacles nocturns”.

Ocultació d’informació

A més, IA considera que el canvi de programació entre la ‘becerrada’ i el ‘Joc de l’Oca’ “és una maniobra més contra el dret a la informació. Diversos mitjans de comunicació es toparen amb informacions contradictòries que feien pensar que s’anaven a fer les ‘becerrades’ i també al contrari. Una vegada més, l’Ajuntament es caracteritza per fer tot el que li és possible per a ocultar una barbàrie que no tenen cap manera de justificar”.

“Denunciem l’adoctrinament i l’ús de menors com a instrument per a assetjar les persones manifestants. Els insults, contra el que diuen les notícies generades de l’ajuntament, partiren d’un grup de menors (10, 12, 14 anys) molt nombrós que era incitat per persones adultes des de les voreres. És una nova mostra de l’adoctrinament mitjançant la normalització de la violència que representa la permanent presència de menors en els espectacles de tortura i linxament taurí”, apunten des de Iniciativa Animalista.

Segons aquesta organització antitaurina, l’escalada d’amenaces “anà en augment per l’arribada de més gent, fins que començà el llançament d’objectes per part de persones taurines -moltes, de nou, menors d’edat-. Fou habitual el llançament de glaçons de gel, ampolles i altres objectes que provocaren lesions a diverses persones. També és produïren agressions físiques directes i l’intent de tirar des de dalt de la plaça diverses persones que havien escalat fins a eixe punt”.

A més, IA denuncia en la nota “el format de desplegament policial que, durant més de 20 minuts, permeté el contacte directe dels dos grups a les portes de la plaça, sense que existira cap cordó de separació”. És més, segons IA, “es posaren totes les facilitats perquè la situació esdevinguera en una confrontació que podria haver tingut greus conseqüències, i ja és el segon any”.

Segons Iniciativa Animalista, l’alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón Garcia Mont (PP), amb el suport del seu equip de govern i de la Comissió Taurina, “vol provocar l’incendique li permeta aparèixer com a bomber”. “Es produïren diverses detencions i totes foren de persones antitaurines. Cap dels agressors, segons les nostres informacions, fou detingut per haver posat en perill la vida de persones amb total premeditació”,apunten.

La plataforma contra el maltractament dels animals demana l’abolició “immediata de les ‘becerrades’ cadafaleres, com a pas previ i permanent cap a unes festes sense tortura ni sang” i considera que “tant l’actuació de l’alcalde com la de la policia van estar més al servei d’una estratègia política electoral que dels interessos col•lectius”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa