Diari La Veu del País Valencià
Pujol: ‘No he sigut un polític corrupte’
ACN / Barcelona

Davant dels diputats de la CAI ha negat haver rebut “mai” diners per una decisió política o administrativa i ha garantit que, durant els seus anys de president, només va cobrar el sou inherent al càrrec. Com ja va fer al juliol per carta, Pujol ha reconegut haver mantingut uns diners a l’estranger sense regularitzar durant més de 30 anys procedents d’una herència del seu pare. “L’existència d’uns diners a l’estranger pot ser molt criticada, però no pressuposa que l’origen sigui il·lícit”, ha remarcat.

Pujol ha confirmat el que ja havien publicat alguns mitjans de comunicació al voltant de la fortuna que va fer el seu pare. Florenci Pujol es va fer ric col·laborant als anys 50 amb la indústria cotonera catalana important dòlars. La seua tasca era comprar els dòlars a Tànger, ja que a l’Espanya franquista s’impedia la cotització lliure de divises i els dòlars eren escassos. Ho va fer amb “plena complicitat” del món cotoner i, sobretot, “amb la complicitat més o menys encoberta de les autoritats monetàries espanyoles”.

Per a la indústria del cotó era imprescindible disposar de dòlars perquè, segons ha explicat l’expresident del Govern, era necessari comprar el cotó dels Estats Units i d’Egipte, de millor qualitat i més abundant que el d’Andalusia i a tots dos països exigien dòlars per fer les transaccions.

Gràcies a les operacions en borsa i a la compra venda de dòlars, Florenci Pujol va esdevenir un home “ric” i, per extensió, també ho va esdevenir la seua família. De fet, el mateix Jordi Pujol ha reconegut que el 1980, quan va ser nomenat president de la Generalitat, era “un home amb diners”. “Més diners que no he tingut després”, ha indicat.

Tot i això, el seu pare no es refiava de la carrera política que havia emprès i, segons Jordi Pujol, va decidir reservar uns diners com a llegat per a la família Pujol Ferrusola. “Uns diners al marge del testament” oficial i en els quals no es contemplava ni la seua germana ni la seua mare. Segons l’expresident, el seu pare pensava que estava “obsessionat” amb la política, una activitat aleshores “perillosa”. Per si aquesta carrera política quedava truncada, Florenci Pujol va decidir reservar els diners per a Marta Ferrusola i els set fills del matrimoni.

“L’existència d’uns diners a l’estranger pot ser molt criticada, però no pressuposa que l’origen sigui il·lícit”, ha insistit. Pujol ha subratllat que “no van sortir de l’erari públic” i que “mai” ha cobrat diners per les decisions polítiques i administratives més enllà del seu sou com a president de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa