Diari La Veu del País Valencià
Reivindicació generalitzada per la llengua
RNA / Andorra

Dissabte és 9 de març. Arriba la data que des de fa setmanes és a l’horitzó del calendari de totes les entitats que formen part de la plataforma Enllaçats per la Llengua. Aquest dilluns, el programa de Ràdio Nacional d’Andorra Estira la llengua! ha recordat com ha sorgit aquesta iniciativa i ha entrevistat tres representants per veure quines són les activitats principals que es preveuen per aquesta jornada a tots els territoris. Unes activitats que es poden consultar a través d’aquest enllaç: exllengua.blogspot.com.

Pel que fa a Catalunya, Elisenda Romeu ha explicat que s’ha programat un acte central a Barcelona, una gran llaçada humana que començarà a la plaça del Rei, en ple centre de la ciutat comtal. Serà a les sis de la vesprada i la llaçada s’estendrà, en funció del nombre de participants, pel centre de la ciutat cap a la plaça de la Catedral, la plaça Sant Jaume o les Rambles. Romeu també ha anunciat que es preparen actes a altres pobles i ciutats de Catalunya i n’ha citat dos especials. Un serà una cadena humana que creuarà la frontera entre les dues Catalunyes a la zona de la Jonquera i el Pertús. L’altre, una altra cadena humana que unirà el principat amb el País Valencià a la zona entre Alcanar i Vinaròs. Tot i això, aquests són actes complicats d’organitzar i cal veure si acaben prosperant. Sobretot, el que es vol fer amb la Catalunya Nord, perquè requereix permisos dels dos estats.

A la resta del País Valencià, el programa ha parlat amb el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno. Ha destacat una xarxa d’actes que es pretén fer a totes les escoles, instituts i universitats del país: abraçar els centres educatius tot formant una rotllana al voltant dels edificis. En aquest cas, es farà uns dies abans, dijous 7. Pel que fa a instituts i universitats, es farà a les onze del matí i, en el cas de les escoles, en eixir de les classes a les cinc de la vesprada.

Pel que fa estrictament al dia d’Enllaçats, dissabte, s’han convocat concentracions davant les delegacions del govern espanyol a Castellò, València i Alacant. També en el cas del País Valencià hi ha més activitats previstes a altres ciutats. Per exemple, a Elx es farà una cadena humana al voltant de l’ajuntament a les dotze del migdia, a iniciativa de l’associació cultural el Tempir. Segons Vicent Moreno, tot això es fa perquè ‘al País Valencià, algunes situacions són prou invisibles i volem fer-les visibles. És una situació de dir “ací estem i hi continuarem”, igual que fa anys que ho fem’.

En el cas de les Illes Balears, la convocatòria arriba amb el record ben viu d’aquell 25 de març del 2012 en què Palma va viure la manifestació més gran que mai s’hi ha vist arran de la intenció, consumada, del president José Ramón Bauzà de modificar la Llei de la funció pública que fa que el català no sigui requisit per ser funcionari, amb tot el que això comporta en tot tipus d’àmbits. Sense anar més lluny, les escoles. Aquesta vegada, com ha explicat una de les promotores d’Enllaçats per la Llengua, Maria Antònia Font, es pretén fer una acció ‘un poc més simbòlica, però d’unitat territorial de Països Catalans’.

En tot cas, posa de manifest que ‘aquesta actitud tan intolerant del govern balear ha desvetllat la gent, que defensa allò que és seu: llengua, cultura i país’. L’acte central que es preveu per dissabte a les Illes és a les deu del matí a l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears, a Palma; una convocatòria extraoficial del Consell Social de la Llengua, un organisme que el govern balear hauria de convocar dos cops l’any i que, des que governa Bauzà, no s’ha convocat.

Després, a dos quarts d’una, es farà una concentració davant del Consolat de Mar, on es llegirà el manifest d’Enllaçats, igual que a la resta d’activitats de la resta dels Països Catalans. Font també ha explicat que a Menorca, a les set de la vesprada es farà un acte cultural amb glossadors i músics al teatre des Mercadal. A Eivissa, dijous, coincidint amb un campionat de llengua, es farà un acte d’unitat territorial en el marc d’Enllaçats per la llengua que es diu ‘Som Països Catalans’.

Maria Antònia Font, a més, ha anunciat que Enllaçats ja treballa en més mobilitzacions. Una d’aquestes, al mateix Parlament Europeu.

A banda d’aquests acte, cal recordar que podeu trobar la llista sencera a exllengua.blogspot.com. També cal dir que, a més de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, es llegirà el manifest a Fraga, en el marc de les jornades Llengua i Seducció.

A Andorra, el Centre de la Cultura Catalana està preparant un esdeveniment i a l’Alguer, és possible que també hi haja algun acte, amb la lectura del manifest d’Enllaçats per la Llengua.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa