Diari La Veu del País Valencià
Mas creu que el TC no és qui ha de resoldre la consulta del 9-N
RedactaVeu / ACN / Barcelona / València

El president de la Generalitat, Artur Mas, creu que el Tribunal Constitucional (TC) no és qui ha de resoldre problemes polítics “d’enorme envergadura” com la consulta del 9-N.

En una entrevista al programa ‘El Objetivo’ de LaSexta, el president Mas ha recordat a l’alt tribunal que té ara una “funció molt important” i li ha demanat que “es pense molt bé el que farà” un cop reba els recursos del govern espanyol a la llei de consultes i al decret de convocatòria.

“És un tema d’estat que es pot resoldre bé”, ha dit en recordar que la consulta no té vinculació jurídica. A més, Mas s’ha allunyat de la desobediència civil perquè el procés és democràtic, legal, pacífic i amb majoria social i política al darrere.

Minuts després que el Consell d’Estat haja aprovat per unanimitat els dictàmens sobre els recursos del govern espanyol pel 9-N, el president ha assegurat que ara el TC té “una funció molt important, s’ha de pensar molt bé què farà, és un tema d’estat que es pot resoldre bé” perquè, ha ressaltat, el decret i la llei contemplen que la consulta no és vinculant jurídicament. “Es tracta -ha recordat, de saber l’opinió dels catalans i poder actuar amb procediments legals, polítics i institucionals d’acord amb les competències de la Generalitat”.

En aquesta línia, Mas, que reconeix l’autoritat de “tots els tribunals”, ha apuntat que “el punt de discussió és si ha de recaure en els dotze magistrats del TC la resolució d’un conflicte que és polític”, ha dit en instar reiteradament l’estat a moure fitxa. De nou sense avançar-se als fets, Mas ha apuntat que davant d’una eventual suspensió cautelar del Constitucional, caldrà que el TC escolte les dues parts i no “només l’advocat de l’estat” perquè no deixe de ser llavors un TC “de tots”. “Si el TC ho suspèn, farem el possible perquè alce la suspensió” per al 9-N, ha conclòs.

Per tot plegat, i abans que passe, Mas ha demanat primer poder llegir les sentències del TC quan arriben però que en qualsevol cas està “escandalitzat” que s’hagen anunciat recursos “abans de conèixer el contingut de la llei i del decret”. Actituds que han defensat tant el PP com el PSOE, ha recordat. Per això ha reiterat que espera que no s’utilitze el TC per resoldre “un treball de polítics i no de juristes”.

“No estem en un procés de desobediència civil”

El president Mas ha admès que “en algunes circumstàncies pot ser lògic” apostar per la desobediència civil perquè històricament s’han aconseguit drets, ha recordat, per aquesta via. “En aquest moment no estem en un procés de desobediència civil, sinó democràtic, majoritari, pacífic i a sobre legal”, ha apuntat el president. Mas ha afegit, però, que la desobediència “no és la pesta, no ho condemnem”. “Som al carril de la democràcia i la legalitat”, ha respost en ser preguntat per les declaracions del líder d’ERC, Oriol Junqueras, d’apostar per la desobediència en cas de veto del TC a la consulta.

Que votar siga ”il•legal” és “monstruós”

El cap de l’executiu ha admès que les dues lectures dels governs català i espanyol poden resultar “maquiavèl•liques” però ha advertit que la única manera de no tancar “en fals” el cas català és permetre votar el 9-N, ha afirmat en recordar que hi ha hagut “encontres, desencontres i problemes molt grossos” a la història de Catalunya i l’Estat espanyol. “Convertir el concepte ‘votar’ en il•legal és una monstruositat en democràcia”, ha etzibat a l’executiu de Mariano Rajoy.

En l’entrevista amb Ana Pastor, ha reiterat la seua intenció que al 9-N hi haja les urnes al carrer. Sense anar més enllà perquè ha reiterat que vol mantenir el focus dels esforços en la consulta convocada, ha afirmat que “hi ha diversos camins per exercir el vot. “Negar que el vot pot existir és absurd, en algun moment pot arribar”. Ara bé, en qualsevol cas, i després que l’estat rebutgés una fórmula pactada, “la millor opció ara és el 9-N. Que l’estat –central- escolte els catalans hauria de ser el més normal”.

Comparteix

Icona de pantalla completa