Diari La Veu del País Valencià
L’opacitat de la Llei valenciana de transparència
RedactaVeu / València

Ahir diumenge, 28 de setembre, dia internacional del Dret a Saber, des d’ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) han valorat l’Avantprojecte de Llei de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana que ha presentat El Govern de la Generalitat Valenciana.

“D’aquest govern no esperàvem una llei avançada, donat que ha mostrat un permanent obscurantisme i manca de transparència, abusant inclús de clàusules de confidencialitat, la qual cosa ha adobat el creixement d’un allau de presumptes casos de corrupció”, indica una nota de premsa feta pública aquest mateix matí i que està signada pel president d’ACICOM, José Ignacio Pastor.

“Volíem creure que la nova llei podria ser un remei contra el nostre encapçalament del rànquing de la corrupció espanyola i útil per fer front a la interminable llista de casos” com ara: RTVV, Visita del Papa, Pla Rabasa, Formula 1, Fira València, Caso Fabra, Emarsa, Valmor, Blasco, … amb més de 200 imputats pel moment.

Segons el mateix comunicat, l’avantprojecte valencià “no millora la Llei Estatal”, llei de per sí “molt poc avançada, en comparació amb la resta de països desenvolupats i que, inclús en alguns casos empitjora el seu articulat”.

Nou greus mancances de la Llei Valenciana

Segons ACICOM, en primer lloc “han oblidat totalment les entitats locals”: ajuntaments, mancomunitats, etc…”deixant-les fora de la normativa”, quan en la llei estatal també estan incloses i “deixa per tant a cada ajuntament, per via d’ordenances, la possible regulació de la transparència i la participació ciutadana”.

En segon lloc, la publicitat activa per a les concessionàries de serveis públics “queda realment vaga” i “tan sols vindrà determinada pel que es fixe als plecs de condicions i tan sols referida a les empreses i no a l’administració, que ha de tutelar el servei públic”.

Com a tercera greu mancança, ACICOM denuncia que “tornen a la càrrega amb les clàusules de confidencialitat”, que no es contemplen a la llei estatal i poden aplicar-se al País Valencià a les obligacions econòmic -financeres de transparència. “Ja hem vist el perill de les citades clàusules i l’opacitat que generen, possibilitant la malversació dels fons públics”, subratllen.

En quart lloc, “no millora per a res el procediment de la Llei estatal , sent molt greu la inexistència” de cap apartat sobre infraccions i sancions, ni cap òrgan independent de supervisió i control. Es deixa tot per a més endavant en disposicions addicionals, indiquen.

El cinquè punt apunta que “no es precisa res, respecte a quines unitats i /o funcionaria s’ocuparan d’atendre la ciutadania i les seues demandes d’informació”.

Per si tot això fóra poc,“confonen també la reutilització d’informació amb la transparència, aspectes totalment diferents”.

La sisena mancança de la Llei Valenciana és que “no es contempla oferir informació sobre els càrrecs de lliure designació”, com per exemple una base de dades oberta amb el currículum i trajectòria professional relacionada amb el càrrec designat.

“El silenci administratiu hauria de comportar una resposta positiva i no negativa. En cas contrari, la llei, en lloc d’incentivar, pot desmotivar la pràctica del dret d’accés”, es manifesta al comunicat.

Per últim, asseguren que “caldria almenys considerar la possibilitat de recórrer la denegació d’accés o la no resposta i més veient com els diputats han hagut que acudir en nombroses ocasions al Tribunal Constitucional per poder accedir a documentació pública”, mentre que el novè punt denuncia que “no s’arrepleguen propostes realitzades per altres grups polítics com la creació d’una Oficina Antifrau independent que puga investigar casos i les denuncies de corrupció realitzades per la ciutadania”.

Aspectes positius

Com aspectes positius de l’avantprojecte de llei ACICOM fa menció de la vinculació del 10% del salari dels alts càrrecs a l’acompliment dels objectius marcats en contractes programa, la publicació de les despeses de caixa fixa de cada òrgan directiu, la publicació dels estudis d’opinió o les despeses anuals de les campanyes de publicitat institucional:; la creació d’un registre d’objectes i de regals (podria eliminar casos com els de vestits i bosses).

Segons la nota, l’apartat de participació ciutadana, “no és més que un brindis al sol i un conjunt d’obvietats sense cap conseqüència pràctica, més enllà de posar un mínim de 25.000 signatures de la ciutadania per poder promoure disposicions legislatives o l’existència d’una web denominada gvaoberta per a rebre suggerències i opinions, eina obsoleta només nàixer i basada encara en la web 1.0”.

José Ignacio Pastor.

Segons el president d’ACICOM, José Ignacio Pastor Pérez, al ser una Llei que haurà de ser aplicada pel nou govern de la Generalitat “seria de sentit comú que hauria d’haver tingut en compte els projectes de Llei de Transparència presentats pels grups polítics de l’oposició: Esquerra Unida i Compromís i les mesures de regeneració democràtica plantejades pel grup socialista, doncs amb molta probabilitat serà un govern d’altre color que haurà d’aplicar-la quan finalitze el seu tràmit parlamentari i desenvolupament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa