Diari La Veu del País Valencià
‘Blanca Doble’, el retorn de Domènec a la poesia

Marc Martorell / Carcaixent.

Enguany, que s’acompleixen 40 anys de la publicació de Carn Fresca, sembla que els poetes de l’anomenada Generació dels 70 tornen a la primera plana de l’actualitat poètica, si és que alguna vegada se’n van anar.

Fa pocs mesos, el mateix Rafael Ventura Melià, un dels poetes d’aquella antologia d’Amadeu Fabregat posava en relleu la fita històrica de l’aniversari a les planes del diari Levante i es preguntava sobre si hi hauria celebracions, actes o activitats relacionades amb aquell llibre històric, doncs bé, puc constatar que no hi ha hagut massa gestos, ni institucionals ni cívics respecte a la recuperació d’una poesia valenciana que aleshores, 1974, necessitava aquella Carn fresca.

No cal que recordem que abans de l’antologia de Fabregat, Domènec Canet ja havia guanyat dos anys consecutius el prestigiós premi Ausiàs March de Gandia, amb els llibres Amb cansera, amb desengany (1969) i amb Des del meu exili voluntari (1970).

Malgrat tot i els temps de desmemòria en què viu constantment el País Valencià, hi ha un esdeveniment cultural que no podem deixar de banda de cap de les maneres: Domènec Canet trau llibre de poesia. Trenta anys després del celebrat Tricicle per a bestioles (1984) ens regala Blanca doble i d’altres cançons (El petit editor, 2014) un poemari que lliga la seua primera veu poètica reflectida a les cançons de Kreuzberg i l’última producció del poeta carcaixentí antologat a Carn fresca, la poesia blanca doble.

Hi ha qui ha llegit l’obra de Canet, però hi ha fins i tot qui l’ha mirada, perquè Domènec no només escriu sinó que a més a més pinta, i a banda del retorn literari, que hi tindrà oficialització aquest proper dimecres 1 d’octubre a les 19h a la Biblioteca de Carcaixent, amb l’acte de presentació de Blanca doble i d’altres cançons, a càrrec dels editors, que s’han compromès amb l’autor a reeditar l’obra completa, i del prologuista del llibre, Josep Antoni Fluixà, a banda de tot aquest maremàgnum poètic, repetim, hi haurà oberta una exposició Retrospectiva de la pintura de Domènec Canet al Cim, del 9 al 16 d’octubre.

Estem, per tant, davant d’un esdeveniment cultural doble, com la Blanca doble del títol del poemari, llibre nou i exposició pictòrica. Han passat quaranta anys des d’aquella carn fresca, i malgrat la calor dels estius que han anat passant, almenys algunes peces poètiques d’aquella poètica carnisseria, segueixen amb el mateix color i la mateixa tendència al vers i al país.

Per a celebrar com cal el retorn del poeta, el trencament del silenci de Canet, a la presentació de Blanca doble i d’altres cançons se celebrarà un recital poètic per part d’Els petits rapsodes per tancar l’acte de la posada de llarg del nou poemari de Domènec.

Serà a Carcaixent, serà el dimecres 1 d’octubre, serà cap a les 19:30 quan es trencarà un silenci que ha durat trenta anys. Estigueu atents, no tots els dies els grans poetes parlen.

Comparteix

Icona de pantalla completa