Diari La Veu del País Valencià
Lliurament dels XIX Premis Jaume I a l’Alcúdia
Joan Puchalt i Sanchis / Albal

A la recerca d’ella, a l’Alcúdia en la Ribera del Xúquer, començant pel seu Ajuntament, poble on no es menester donar una aixadada per adonar-se’n de la saó de valencianisme que hi ha, ja que la flaire aplega a tots el racons de les nostres comarques, el Bloc de Progrés Jaume I de l’Alcúdia, entitat de conformació i caire transversal, defensa i divulga a capa i espasa, la llengua i cultura del País, com una de les primeres entitats que nodreixen la nostra terra, per tal d’aconseguir i mantenir la fórmula ideal exposada.

A l’Alcúdia, es lliuraran el pròxim tres d’octubre començant a les 20.30 hores amb el Correllengua, arrelat al poble en favor de la nostrada, com a nombrosos pobles del nostre País, organitzats pel Bloc de Progrés, els XIX Premis Jaume I, en el marc de la diada nacional valenciana del 9 d’Octubre.

L’entitat valencianista, va establir fa anys el Premis Jaume I, pels quals es reconeix entitats i persones d’arreu del País Valencià, agraint-los la seua tasca en forma de lluita incansable, la defensa de la llengua pròpia, així com de la seua cultura, atorgant-ne cinc.

Significació especial, sense desmerèixer ningú del premiats, a la figura de l’homenot del País, que ha rebut dues vegades el ‘Tio Canya’, Josep Lluís Bausset i Ciscar, mestre de mestres, qui va nàixer a Paiporta, alcudià de cor, així com albalenc, xativí, morellà, il·licità i de Sueca i també de tots els pobles del País, del qual, els que el coneixíem, tots pensàvem en veure’l que sempre seria ben viu entre nosaltres i, després del seu traspàs, en podem donar fe. Bausset, president d’honor del Bloc de Progrés, encara pot rebre’l una altra vegada, es negaria rotundament, fidel a ell mateix, és clar. L’Ajuntament de l’Alcúdia entre el molts patrocinis que hi fa, patrocina el ja consolidat Congrés d’Educació que duu el seu nom i que ara en aquestes dates se celebra, on destacats entesos divulguen el saber en la matèria a docents, membres de les AMPES, estudiants, pares i públic en general, interessats en l’educació.

Els premis Jaume I que s’atorguen són:

‘Premi Joan Fuster’, el qual l’han rebut al llarg d’aquests anys l’Associació de Veïns de l’Alcúdia, la Universitat de València, la Societat Coral El Micalet, o Acció Ecologista Agró, entre altres per no citar-los tots. Enguany el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals, Alfons el Vell de Gandia.

‘Premi Tio Canya’: Josep Lluis Bausset, Josep Millo, TV3, Al Tall, l’Escola Valenciana, Josep Guia, Josep Lluis Pitarch, Didin Puig o Alfred Ramos. Enguany Toni Gisbert.

Premi Ovidi Montllor’: Grup de Dansa El Bolero, Albena Teatre, Paco Muñoz, Dani Miquel, Carraixet, o Obrint Pas. Enguany L’Horta Teatre.

‘Premi Carles Salvador’: Escola Permanent d’Adults, Escola Comarcal, Fundació Sambori, Col·lectiu Ensenyants de la Ribera, CP Severí Torres de Riola, CEIP Alborxí d’Alzira. Enguany el Congrés d’Educació de L’Alcúdia Josep Lluis Bausset.i Ciscar.

‘Premi Vicent Andrés Estellés’: Consum, llibreria L’Esplai, Eduard Guillot, La Tardor, Fira Gastronòmica de l’Alcúdia, Entrepans Santandreu. Enguany Caixa Rural de l’Alcúdia.

També dir, tan sols com un tast, que a banda dels premis mencionats, el Bloc de Progrés Jaume I, organitza la IV Festa Estellés a la qual varen assistir enguany tres-centes persones. A més, el grup de senderisme va fer recentment una marxa nocturna per la senda dels enginyers d’Ontinyent i en foren trenta nou persones, al Grup de lectura s’adreçaren catorze; a banda de tot això, hi ha els dijous sopar i cinema, li paren la taula a un escriptor nostre fent-li un homenatge, i en començar l’any nou, sopar i xerrades. A més a més, i açò ben important, són disposats a admetre socis nous, dels nostres clar, i a tot aquell que no ho fos, per tal de reconvertir-lo. Es broma.

Així que, amics i amigues, com que els tiradors de carcasses, saltadors de balconades a les festes, balafiadors, neollibertins i botifleres, tots ells enemics del poble valencià i del valencià, són nombrosos i poderosos, fem-los fora aviat propiciant que s’agafen de la mà i per el camí de la deshora, els adrecem a tots plegats al regne de l’oblit. Per a dur a terme el que volem, ho hem de compassar en el poder, i ens calen tots i entitats com el Bloc de Progrés. Amén.

Comparteix

Icona de pantalla completa