Xarxa Educativa Solidària compleix un any més de solidaritat amb Nicaragua

Enguany es compleixen set anys convivint i compartint experiències amb les comunitats rurals més desafavorides amb la construcció d’escoles
5 octubre 2014 01:00h
RedactaVeu / València
 
El Grup d'Experiència que es va configurar a partir del febrer, el formaven dos mestres d'anglès de l'IES Joan Coromines, una mestra del Centre Integrat de Formació Professional de Benicarló i una educadora de l'associació Ratio propersones amb discapacitat intel·lectual. Després de realitzar les jornades de formació de la mà de membres de Xarxes amb experiència en el viatge, amb l’objectiu de cohesionar el grup, sols faltava el viatge a Nicaragua.

Amb aquest grup, ja han sigut set els anys en els quals Xarxes ha pogut conviure i compartir experiències amb les persones nicaragüenques que ens acullen i ajudar les comunitats rurals més desafavorides amb la construcció d’escoles.
 
Encara que siga una experiència breu, mitjançant el contacte i l'intercanvi d’igual a igual entre les persones amb les quals ens hem relacionat, es reflexa perfectament el valor de la solidaritat entre els pobles. Cadascú, des de les seues possibilitats, s'ofereix a l'altre sense esperar res a canvi; acceptant la importància del que som i el moment que ens ha tocat viure.
 
 
 Amb la Comunitat de los Matus

Han sigut tres setmanes en el Departament de Matagalpa, zona muntanyosa i principalment dedicada al cultiu de cafè, frijol i panís. Els membres del Grup d'Experiència d'enguany van visitar la comunitat d’El Matus, beneficiària del projecte de construcció de l'aula de primària finançada Xarxes mitjançant les activitats de recollida de fons: entre altres activitats, el Sant Jordi Solidari en escoles i instituts, venda de samarretes i artesania de Nicaragua i aportació dels socis i sòcies. El moment en el qual es troben les persones de la comunitat, beneficiàries del projecte de l'aula escolar, els representats de l’Alcaldia i el MINED i els membres de Xarxes té un valor humà que cal destacar com un dels moments més importants de tot el procés de cooperació. Actuacions musicals, balls populars, cançons, l'himne de l'alfabetització i el passeig per la comunitat amb el Grup d’Experiència culminen les activitats que podem compartir durant aquest moment del viatge.


Comunitat de San Marcos
 
Una altra vivència important són els Tallers de Formació de mestres que es desenvolupen gràcies a la col·laboració de les contraparts: MINED (Ministerio de Educación) i l'associació Semillas de Aprendizaje SOL de Ciudad Darío. Els Tallers de Formació suposen un dels espais on el Grup d'Experiència està mà a mà amb les persones que comparteixen la mateixa professió: l'educació. A més, enguany, han jugat un doble paper: impartir un taller i assistir com a alumnes a tallers impartits per mestres nicaragüencs. El fet és que el capital humà i els coneixements que cadascú desenvolupa són transferibles i no depenen de l'empobriment que puga haver en el context en què es desenvolupen les persones.

Comunitats rurals de san Ramón
 
Finalment, s'ha de destacar la convivència que ha fet el grup amb les comunitats rurals de San Ramón. Les famílies que participen i acullen els membres del Grup d’Experiència són molt humils i viuen en un entorn amb escasses comoditats. Aquesta carència sempre es supleix amb la rebuda amb els braços oberts, l'oferiment de tot el que tenen per compartir, les converses i els moments per al record. El comiat, però, sempre resulta tremendament emotiu i en ell participa tota la comunitat.


Capacitacions a professors a Ciudad Darío
 
Així ha sigut l'experiència d'enguany. Una aproximació a tota una sèrie de vivències difícils d'expressar amb aquestes paraules que volen ser un reconeixement a totes les persones que valoren la vida pel que som i no pel que tenim. Gràcies a totes aquelles escoles, instituts, associacions i persones que han col·laborat al llarg d'aquest 2014 amb Xarxa Educativa Solidària Xarxes.next