Diari La Veu del País Valencià
Bloomberg insta Rajoy a reformar la Constitució per permetre una consulta
ACN / Londres

“Per evitar un potencial espiral de desobediència civil o fins i tot violència, Rajoy hauria d’anar a Catalunya i reconèixer, en persona, els errors del seu partit”, diu l’editorial de Bloomberg. El text recorda que el PP va recórrer l’Estatut del 2006, i que la formació “ha empitjorat encara més les coses bloquejant les demandes dels catalans i fent altres provocacions”. En concret, l’article cita els comentaris del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, sobre la voluntat “d’espanyolitzar” els xiquets catalans. 



“Com a següents passos”, diu Bloomberg, Rajoy “hauria de mirar a través del mar cap al nord” i seguir l’exemple del primer ministre britànic, David Cameron. El mitjà financer reclama un nou pacte fiscal per Catalunya i avisa recordant el cas escocès que si no l’ofereix ara, “probablement hi haurà de cedir igualment per intentar mantenir el país unit”. 



“Rajoy també hauria d’estar disposat a una reforma constitucional que permeta descentralitzar poders i incloga un procediment per autoritzar a les regions d’Espanya una votació sobre la secessió”, destaca Bloomberg. L’agència financera diu que els termes d’aquestes hipotètiques consultes no haurien de ser “tan generosos” com els d’Escòcia, però haurien de permetre “crear una ruta pels catalans per celebrar, almenys, un referèndum no vinculant sobre el seu estatus”. 



Per Bloomberg, aquest procés “podria comportar que els catalans abandonen per ara el seu referèndum” al pensar que “una via legal per votar podria ser possible”. “Mentrestant, Rajoy i el seu equip al govern central han de començar una campanya per demostrar als catalans, i als bascos i gallecs, perquè estan millor dins d’Espanya”, destaca aquest mitjà de comunicació. 



L’editorial destaca els beneficis de la campanya de dos anys que es va dur a terme a Escòcia, perquè va permetre “als dos bàndols tenir l’oportunitat de presentar i posar a prova els seus arguments”.

“La secessió de Catalunya seria més traumàtica per Espanya que la d’Escòcia ho haguera estat per al Regne Unit”, adverteix Bloomberg, que diu que tant Catalunya com Espanya quedarien afectades en el mercat del deute “en qualsevol ruptura”. 



“Si hi tenen l’oportunitat, els catalans podrien concloure, com van fer els escocesos, que la independència no val la pena tenint en compte els riscos”, diu Bloomberg. Amb tot, adverteix que cal un “debat robust” perquè els catalans puguen arribar a aquesta conclusió i lamenta que “almenys per ara, Rajoy i el govern d’Espanya han rebutjat fins i tot discutir la possibilitat de la independència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa