Diari La Veu del País Valencià
El PP, acorralat per l’infrafinançament del País Valencià i la corrupció
Leo Part / València

De nou el PP s’ha defensat atacant. I de nou la seua majoria en el Parlament valencià ha tombat la creació de comissions d’investigació sol•licitades pels grups de l’oposició respecte a temes de gran interès econòmic i social que estan posant en escac la confiança del poble valencià en les seues institucions, com són els casos de corrupció vinculats a les empreses familiars del president de les Corts –absent hui durant el ple-, i el cas de les irregularitats comptables en els comptes de la Generalitat que estan sent investigats per la UE i que podrien suposar multes de fins 2.000 milions d’euros.

“Vostès estan utilitzant de forma estratègica aquestes peticions”, s’ha limitat a dir Maritina Hernández com a argument del vot en contra a la creació de les comissions d’investigació. Per la seua banda, el president Fabra, ha dit que aquestes peticions responen a una política d’aparador, de cara a la galeria, a causa dels processos de primàries en EUPV i Compromís.

Però lluny de la política de l’estruç de la qual va fer gala el PP en la sessió plenària celebrada aquest dimarts, els diferents portaveus d’EUPV, PSPV i Compromís han posat damunt de la taula les diferents actuacions judicials i escoltes policials que demostren que el PP està contra les cordes pel que fa a la corrupció i a la falta de transparència de la qual, paradoxalment, fa gala però, a l’hora de la veritat, no practica.

Cas Cotino

“Les empreses familiars de Cotino –president de les Corts que hui ha estat absent del ple- van augmentar escandalosament els seus beneficis amb els diners de tots els valencians”, ha assegurat la diputada d’EUPV Esther López Barceló” durant la seua compareixença en defensa de la petició del seu grup de creació d’una comissió d’Investigació sobre l’anomenat ‘cas Cotino’.

Barceló ha anat més lluny i el silenci absolut ha dominat la Cambra en el moment en què ha procedit a la lectura de les “vergonyoses i miserables”, ha dit, converses telefòniques entre Enrique Ortiz i Vicente Cotino -nebot del president de les Corts i gestor de les empreses adjudicatàries- “per a omplir-se les butxaques a costa de les persones que morien en situació de dependència”.

La proposta per a la creació d’aquesta comissió d’investigació ha estat rebutjada gràcies als 46 vots contraris del PP i els insuficients 36 dels diputats de l’oposició.

Els Bàrcenas valencians

La diputada Mònica Oltra, pel que fa al cas Cotino, Blasco i Castedo –doblement imputada- ha dit: “Vostès intenten amagar els Bárcenas valencians i els casos de corrupció. Vostès intenten tapar les vergonyes d’uns corruptes. Farem el possible per tal que vostès mai gestionen els diners de tots i farem tot el possible perquè retornen fins l’ultim cèntim dels diners furtats als valencians”, ha anunciat.

Per la seua banda, pel que fa a un altre dels crucials punts de l’ordre del dia, el de la creació d’una comissió d’investigació sol•licitada per Compromís i EUPV sobre les irregularitats comptables de la Generalitat a la UE que estan sent investigats per Euroestat i que també ha sigut rebutjada amb el vots majoritaris dels diputats populars, el síndic de Compromís, Enric Morera, ha indicat que aquest punt “és molt important perquè estem parlant de la credibilitat de les institucions valencianes” i Compromís defensa que “hem d’avançar cap a majors quotes de transparència i d’accés a la informació”.

“Les voluntats –expressades pel PP a favor d’una major transparència- cal concretar en fets, en obres i per això en Compromís volem saber què ha passat perquè la UE a través d’Eurostat diga que o bé hi ha hagut una pràctica de maquillatge deliberada o bé hi ha hagut una negligència”, ha dit en referència a l’ocultació de prop de 2000 milions d’euros per part del Consell. “Ho diu l’oficina Eurostad, que té competències per a supervisar els comptes de l’Estat. Sí que hem sigut els primers a nivell europeu en què una oficina de supervisió europea diu que s’ha produït un maquillatge deliberat o negligent, però 2.000 milions d’euros són paraules major i requereixen una resposta”, segons Morera.

En aquest sentit, el síndic de Compromís ha advertirt que “si no recuperem la credibilitat i la decència de les institucions del País Valencià –tant en el cas Cotino com en el que està sent investigat per la UE- no podrem solucionar res. No podrem solucionar la falta de confiança del poble valencià en les institucions. Perquè vostès, diuen una cosa i després la realitat és un altra. Estan fent trampes en solitari”, ha conclòs, sense que aquestes advertències sortiren efecte a l’hora de la votació.

Per la seua banda, la síndica d’EUPV, Marga Sanz, ha recordat també a més de la multa per al Govern per aquest cas “podríem ser intervinguts. Podrien vindre els homes de negre de la UE i no els del senyor Montoro. I seria la primera vegada que la UE intervé en un cas de manipulació de dèficit”.

En el mateix sentit que Morera, Sanz ha alertat que “no poden –el PP- ocultar responsabilitats si volen recuperar la credibilitat de les Corts. Aquesta situació ens desprestigia”. “És la primera vegada que la Unió Europea intervé en una comunitat autònoma espanyola per un tema de manipulació del dèficit”, ha subratllat. També ha destacat els “tres motius” pels quals els comptes de la Generalitat estan “sota sospita”: “S’han falsejat els pressupostos, especialment els de sanitat; no es van aplicar les normes comptables de la Unió Europea, i es va fer cas omís a les recomanacions del Síndic que des de 1988, any rere any, venia situant el problema de les factures en els calaixos, sense que el Consell haguera pres nota d’aqueixa situació”, ha ressaltat.

En la seua resposta, la diputada Maritina Hernández ha indicat considerat que una comissió de recerca sobre aquest tema “no és necessària” perquè es tracta d’un tema “de caràcter comptable”.

La doble imputació de Castedo

Pel que fa la doble imputació de l’alcaldessa d’Alacant, el síndic de Compromís, Enric Morera ha acusat a Fabra de no posar solució. “L’informe policial de la Unitat de Delictes Fiscals diu que hi ha activitat delictiva sostinguda en Alacant i vostè no fa res. Per què no actua i defensa la defensa de les institucions? Per què no va hui a Alacant? Té por de coincidir amb Sonia Castedo?”, li ha dit, a la qual cosa Fabra ha respost que “estarà present en l’eixida de la Volvo Ocean Race”. També la diputada Mònica Oltra s’ha referit al aquest assumpte en assenyalar: “Quants llocs de treball podrien crear-se amb els diners desviats a Enrique Ortiz?

El “maltractament” al finançament del País Valencià

Respecte l’infrafinançament del País Valencià, El síndic del grup socialista Antonio Torres li ha preguntat a Fabra quines gestions ha realitzat davant Mariano Rajoy “per a evitar que, un any més, el País Valencià resulte malparat en el Pressupostos Generals i que, al seu parer, suposen “un nou pitxer d’aigua freda” després del “maltractament sistemàtic” que pateix el País Valencià per part del Govern central.

En la seua resposta al síndic socialista, Fabra, ha destacat “l’esforç” que ha realitzat l’Executiu de Rajoy en els Pressupostos Generals d’Estat i ha anunciat la creació de milers de llocs de treball en els pròxims anys ja que “tenim el finançament necessari i hi ha un govern que aposta pel futur en aquesta autonomia”, s’atrevit a dir,

Torres li ha replicat que “no som el Llevant feliç”, sinó “una autonòmia amb un deute aclaparador, amb una taxa d’atur intolerable i amb un de cada tres valencians en risc d’exclusió”. Així, ha subratllat que mentre que la mitjana d’inversió per habitant en el conjunt d’Estat espanyol és de 241 euros, “al País Valencià la xifra baixa fins als 155 euros”. “Atrevisca’s a dir-li a Rajoy que no pot seguir beneficiant a les seues comunitats preferides a costa del que ens estan furtant als valencians”, ha reclamat el diputat socialista.

Per la seua banda, la síndica d’EUPV ha defensat que ‘l’anunciada rebaixa d’impostos per part del Consell “és una mesura electoralista ja que no afecta als qui menys ingressen. És una mesura enverinada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa