Diari La Veu del País Valencià
Educació no sufraga el menjador a escolars amb rendes inferiors al llindar de la pobresa

RedactaVeu / València.

Segons l’Enquesta de Condicions de Vida 2013 de l’INE, el llindar de la pobresa per a les llars es situa en rendes amb 7.040 euros (una persona), i en famílies composades per dos adults i dos menors, el llindar es situa en 14.784 euros. Emprant aquest indicador, des de la Confederació Gonzalo Anaya afirmen que, “la Conselleria d’Educació no està protegint escolars situats en els llindars de la pobresa amb l’ajuda de menjadors completa. Estos escolars, formen part de famílies amb una renda anual per capita molt baixa, situada entre el 786,01 euros i 2.751 euros per cada membre de la família/any i que es trobarien, per tant, per davall del llindar de la pobresa”. (mireu bases. Article 9. Barem aplicable.),

Per contra, Educació els barema amb una puntuació, d’entre 15 i 18 punts, en el millor dels casos, i els atorga beques parcials de menjador (70%, sols 2.75 euros/dia) que provoquen, en molts casos, la renúncia directa a l’ajuda per no poder sufragar les famílies la diferència entre el menú i l’ajuda; cosa que ocorre en els centres públics i també en els centres concertats catòlics. Des de la Confederació Gonzalo Anaya, consideren que “estos escolars haurien de ser beneficiaris de la totalitat de l’ajuda perquè pertanyen a famílies que pateixen privacions derivades d’unes economies domèstiques molt castigades per la crisi i l’atur”.

Davant dels defectes observats en la convocatòria, des de la Confederació Gonzalo Anaya -integrada per FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA-València i FAPA Enric Valor Alacant-, demanen la correcció del barem aplicable de Renda Familiar per capita per ampliar, aquest curs 2014-2015, les ajudes de menjador completes (100%) a totes les famílies amb una renda per davall del llindar de la pobresa, fixat per l’Institut Nacional d’Estadística. D’aquesta manera, totes les beques que estan causant renuncia tornaran a reinvertir-se i seran de gran suport per a les famílies més afectades per la situació econòmica.

Evolució ajudes al menjador 2011/2012-2014/2015

També assenyalem que el sistema educatiu públic arrossega, des del curs 2011-2012, una pèrdua de més de 10.000 ajudes íntegres al menjador escolar (al voltant de 5.000 beques desviades als centres concertats el curs passat i altres 6.000 beques completes que faltarien si comparem les dades actuals amb les del curs 2011-2012 (mireu taula). Per això, demanen “la recuperació de les ajudes i la seua ampliació perquè hi ha més famílies amb rendes familiars molt baixes en aquest curs que en el curs 2011-2012”.

Comparteix

Icona de pantalla completa