Diari La Veu del País Valencià
La sequera minva la collita d’ametlles a les comarques del Nord

Laura Villaplana / Les Coves de Vinromà.

El dèficit de precipitacions registrades al llarg de l’hivern passat al territori valencià s’ha traduït en importants pèrdues en les produccions agrícoles de secà. La collita d’ametlles al nord del País Valencià no n’ha estat una excepció, ja que ha minvat la seua producció de manera significativa.

En aquest sentit, tant l’equip tècnic de la Corporació Agroalimentària de Castelló i Alacant, amb seu a Cabanes, com la Cooperativa Agroalimentària Sant Isidre de les Coves afirmen que s’ha produït entre un 40% i un 50% menys que la mitjana de les collites d’anys anteriors.

Pel que fa als preus, les diferents entitats coincideixen en què enguany s’estan mantenint a un nivell semblant a l’any anterior, en el qual ja es va notar una marcada recuperació després d’uns anys de preus relativament baixos, cosa que permetia millorar la rendibilitat de les collites. Tot i que cal seguir l’evolució de la campanya, de moment s’ha registrat una tendència a l’alça tant de l’ametlla marcona, com de la comuna.

Ametller amb flor

Des de la Corporació, cooperativa de segon grau que agrupa, entre d’altres, les entitats locals de Cabanes, Atzeneta, Albocàsser i Benlloch, s’apunta que tot i que enguany no van incidir les gelades en la floració, el fruit no va quallar bé, a causa possiblement de la manca de pluges, entre altres factors.

D’altra banda, des de la Cooperativa de les Coves de Vinromà, s’indica que encara que no és un any “de bona collita”, les ametlles estan mantenint rendiments més alts que altres anys.

Tal i com consideren alguns agricultors, les pluges, tot i que han estat massa tardanes per afavorir la producció, ajudaran almenys a la recuperació dels arbres i beneficiaran altres cultius com l’oliva.

Magatzem de Les Coves

La suau entrada de la producció d’ametlla ecològica

Algunes cooperatives, com la de Sant Isidre de les Coves de Vinromà es troben en procés d’incorporació de les mesures necessàries per a poder atendre les necessitats d’alguns dels socis i sòcies que estan reconvertint els seus cultius en producció ecològica. Així, l’equip tècnic de la cooperativa assenyala que en poc temps aquells agricultors que vulguen separar el producte ecològic del convencional ja ho podran fer a les instal·lacions de l’entitat, la qual podrà gestionar tot el procés del producte ecològic.

D’altra banda, des de la Corporació Agroalimentària de Castelló i Alacant, indiquen que tret d’algunes cooperatives situades a Alacant, a la zona del Nord del País Valencià no està avançant la implantació del cultiu d’ametller ecològic, a causa principalment de la manca de subvencions al respecte. En aquest sentit, comenten que “si no hi ha incentius més significatius, moltes produccions, sobretot aquelles de major extensió, no solen optar per nous sistemes de producció, dels quals desconeixen el resultat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa