Diari La Veu del País Valencià
Els ecologistes demanen el suport ciutadà per una PAC verda i justa
RedactaVeu / València

WWF, SEO/BirdLife, Ecologistas en Acción i la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), amb el recolzament d’organitzacions com Acció Ecologista-Agró, han posat en marxa una campanya online perquè els ciutadans puguem dirigir-nos als nostres representants a la UE. L’objectiu és demanar una reforma real i duradora de la Política Agrícola Comú (PAC) per a fomentar una agricultura sostenible que, garantisca la producció d’aliments i la conservació del medi ambient per a les generacions futures.

En aquesta mateixa línia de pressió i lluita per una PAC verda i justa, més de 270 organitzacions europees, entre elles Acció Ecologista-Agró, han enviat una carta conjunta als Europarlamentaris per a exigir una reforma de la PAC que recolze els agricultors que contribueixen a mantindre un medi rural viu, mentre produeixen aliments sans per a les persones i el medi ambient.

Per a les ONGs, s’ha d’assegurar que, tots els agricultors que reben ajudes directes d’aquesta, realitzen bones pràctiques agràries per a la protecció dels recursos naturals i la biodiversitat (l’anomenant greening). També demanen que es rebutgen les dobles subvencions il·legals, proposades per la Comissió d’Agricultura, ja que significaria pagar dos vegades a un agricultor per la mateixa acció.

La tercera condició que hauria de complir la nova PAC és mantindre l’obligació que els agricultors complisquen amb la legislació de la Unió Europea en matèria ambiental en rebre les ajudes de la UE. I, finalment, és imprescindible que aquesta reforma recolze els sistemes d’alt valor natural, com els representats de la nostra ramaderia extensiva, i la producció ecològica.

L’agricultura valenciana encara presenta una gran riquesa social i ambiental i pot guanyar molt amb una nova política agrària orientada a recolzar els sistemes que realment produeixen béns públics. Per això, les ONGs subratllen la urgència d’actuar ara per a evitar que continue la degradació ambiental com a conseqüència de males pràctiques agràries.

En aquest sentit, recorden que la contaminació i sobreexplotació del 92% dels rius, aqüífers i llacs europeus es deu a l’agricultura intensiva. A més a més, 300 milions d’aus lligades als medis agraris han desaparegut des de 1980. Sense oblidar els temes socials. L’actual PAC no ha impedit la destrucció de 3,7 milions d’ocupacions agràries durant l’última dècada a la UE.

Comparteix

Icona de pantalla completa