Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat anul·la la igualtat entre fills i embrions que van imposar Camps i Cotino
EFE / RedactaVeu / València

El Govern central denunciava que la normativa autonòmica, que regula la baremació de les sol·licituds d’admissió dels centres educatius no universitaris, vulnerava les seues competències en matèria educativa. La Generalitat al·lega que té capacitat per a regular en matèria de protecció de la família i, en aquest cas concret, per a donar prioritat a les famílies nombroses en l’elecció del col·legi per als seus fills, tot i que alguns d’ells hagen sigut concebuts però encara no nascuts.

La resolució de la Conselleria d’Educació, dictada quan aquest departament era dirigit per Alejandro Font de Mora, trasllada en realitat el que es disposa en la Llei de Protecció de la Maternitat, aprovada la passada legislatura pel Govern de Francisco Camps i inspirada per l’actual president de les Corts, Juan Cotino.

Dita norma contempla que la vida en formació compute com un membre més de la unitat familiar, sempre que amb l’aplicació d’aquesta fórmula s’obtinga un major benefici en les convocatòries d’ajudes socials.

El jutge puntualitza que el Govern central hauria d’haver recorregut aquesta norma directament davant el Tribunal Constitucional, i no la normativa reglamentària que la desenvolupa en l’àmbit educatiu, ja que no es qüestionen les competències autonòmiques en eixa matèria sinó la seua capacitat per a determinar la personalitat del concebut.

En tot cas, la sentència declara que la resolució de Font de Mora és ‘nul·la de ple dret’, en entendre que l’Estat té competència exclusiva per a regular sobre la ‘eficàcia’ de l’existència del concebut i no nascut.
 Segons el magistrat, açò és així fins i tot quan la matèria a la qual afecta haja sigut transferida a les comunitats autònomes o a les administracions locals, ja que la consideració que es dóna a l’embrió és ‘un concepte previ i bàsic que solament l’Estat pot determinar’.

La Conselleria estableix els efectes de l’existència d’un xiquet encara en l’etapa de gestació en l’àmbit de l’educació, ‘i açò és manifestament contrari a la distribució de competències constitucional’, aclareix la decisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa