Diari La Veu del País Valencià
‘Lluitant contra l’oblit’ un llibre per la dignitat de les víctimes del Metro
RedactaVeu / València

Lluitant contra l’oblit descriu, amb precisió quirúrgica, tots els esdeveniments polítics, tècnics i judicials de l’accident del metro al llarg dels últims vuit anys. A banda de recuperar les informacions més rellevants que ha generat el cas de l’accident del metro, el llibre també publica documents i testimonis inèdits fins ara. Com ara el croquis que la Policia Científica va elaborar del lloc de l’accident i l’estat en què quedaren les 41 víctimes mortals que moriren aquell dia en el descarrilament dels trens (dos més ho farien en dies posteriors als hospitals). Es tracta d’un esquema policial respectuós amb la intimitat de les víctimes que reflecteix l’infern que es trobaren els serveis d’emergència, sanitaris, policials i judicials que intervingueren en la gestió de l’accident.

El llibre també revela altres qüestions desconegudes fins ara, que mostren el dolorós calvari que han patit les víctimes al llarg d’aquests anys, com per exemple, el fet que el desembre de 2006 alguns familiars encara estaven rebent restes mortals dels seus familiars, a causa del mal estat en què havien quedat alguns cossos, tot i que la Generalitat va assegurar llavors que la identificació havia estat “ràpida”.

Laura Ballester signant eixemplars

L’última publicació de Sembra Llibres també recull testimonis inèdits d’exconsellers del Govern de la Generalitat d’aleshores, a més d’altres periodistes que van cobrir la tragèdia i dels familiars de les víctimes del metro.

Lluitant contra l’oblit és el llibre emotiu i necessari sobre el tràgic accident del metro de València del 3 de juliol de 2006 i les seues conseqüències. La gravetat del cas i el silenci institucional va generar una onada de solidaritat en la societat valenciana que amb el temps s’estengué a tot l’Estat gràcies a reportatges impactants i de gran audiència com el que l’any 2013 va realitzar Jordi Évole a Salvados. El periodista català també ha col·laborat amb l’obra i ha escrit el pròleg de Lluitant contra l’oblit, junt a la presidenta de l’Associació de Víctimes del Metro 3 de juliol, Beatriz Garrote, que s’ha encarregat d’escriure l’epíleg. Avui, la instrucció judicial continua oberta i la lluita de les víctimes ha esdevingut un referent de dignitat i coratge.

Comparteix

Icona de pantalla completa