Diari La Veu del País Valencià
Clam pel canvi al País Valencià

Xavier Pérez / València.

‘Fem possible el canvi al País Valencià’. Davall d’aquest crit milers de persones han participat en la vesprada del 9 d’Octubre en la multitudinària manifestació convocada pel Col·lectiu 9 d’Octubre i que ha recorregut els carrers de València des de Sant Agustí fins al Parterre on s’ha llegit un manifest per part de Vicent Mifsud, president del Comité d’Empresa de RTVV, coincidint amb el 25è aniversari de l’inici de les emissions regulars de Canal 9, tancada per la Generalitat Valenciana ara farà un any.

Entitats, sindicats i partits polítics de l’àmbit de l’esquerra i el nacionalisme valencià s’han manifestat al cap i casal per a reclamar un canvi de cicle social i polític.

La societat civil i polítics que han assistit a la manifestació del 9 d’octubre, han reivindicat la dignitat del País Valencià i tots tenien clar que el canvi serà possible al 2015.

Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià, ha lamentat que “l’Estat espanyol continue discriminant econòmicament, culturalment, i lingüísticament el País Valencià. Entre tots hem de fer possible que el PP no estiga representat a les institucions del nostre autogovern”.

Fran Ferri, diputat de Compromís, també ha manifestat, després de l’enquesta electoral del 9 d’octubre, que “al 2015 hi haurà un altre govern, un govern digne que farà fora els corruptes”. Per altra banda, tant Ignacio Blanco, diputat a les Corts Valencianes, com Ricardo Sixto, diputat al parlament estatal, han insistit que “farem tot el possible per posar d’acord tota l’esquerra i fer fora el PP. Hi ha una altra forma de governar”.

En la capçalera de la manifestació també es trobava l’històric del PSAN, Josep Guia, qui ha recordat: “El País Valencià no té futur dins d’Espanya. Quan aconseguim la independència formarem part de la gran Nació Catalana”.

En el mateix sentit, Anna Oliver, de SI, ha manifestat a La Veu que “estic a la manifestació per reivindicar la defensa dels serveis públics, educatius, culturals i socials i per reclamar la independència del País Valencià”.

Finalment, Marga Sanz, síndica d’EUPV, ha fet una crida per dignificar el futur del País Valencià i “ crear l’Estat del Benestar que el PP s’ha carregat”.

Convocada per la comissió 9 d’octubre, els manifestants consideren que el territori es troba davant d’un canvi de cicle social i polític.

El País Valencià està davant de la fi del bipartidisme i de les majories absolutes i de l’afirmació d’una ciutadania apoderada que ja no accepta la majoria absoluta d’un govern que utilitza aquestes majories absolutes per fer servir les institucions d’una manera partidista.

Des del Col·lectiu 9 d’Octubre s’ha remarcat que aquest canvi de cicle “no fa referència a un simple canvi de sigles sinó a un autèntic canvi social i polític al País Valencià”.

La comissió 9 d’Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), Ca Revolta, Federació d’Escola Valenciana, Societat Coral El Micalet, Comissions Obreres (CCOO-PV), Intersindical Valenciana, Unió General de Treballadors (UGT-PV), Compromís, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Esquerra Unida (EUPV), Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), Solidaritat per la Independència (SI).

Comparteix

Icona de pantalla completa